Depresia și influența sa asupra pacienților cu hepatica C

Hepatita cronică cu virus tip C afectează viața pacienților ( de altfel ca orice boală cronică) producând fatigabilitate (sunt studii care au arătat că aproximativ 67% dintre pacienții diagnosticați cu hepatita C suferă de oboseală cronică), pierderea stimei de sine, reducerea capacității de muncă, apariția stării depresive, ale problemelor emoționale și disfuncțiilor cognitive.

Pornind de la acest context, cercetătorii au efectuat un studiu prin care să evidențieze factori de incidență a depresiei și felul în care aceasta afectează calitatea vieții pacienților cu VHC ( infecție cu virus hepatitic C).

Pe durata studiului prospectiv au fost examinați peste 100 de pacienți cu VHC, 30 de pacienți cu hepatita cronică B, 30 de pacienți cu hepatită cronică nevirală ( de altă cauză) și 50 de pacienti sănătoși  pentru care s-au folosit : scala Hamilton de evaluare a depresiei și chestionarele întocmite pentru pacienții hepatitici cronici.

Rezultatele au evidențiat un număr semnificativ mai mare de depresie și disfuncții cognitive în cazul pacienților cu hepatita cronică tip C comparativ cu pacienții sănătoși participanți la studiu. Depresia a fost rar întâlnită printre pacienții tineri.

Analiza cofactorilor implicați în calitatea vieții pacienților a evidențiat faptul că cel mai semnificativ factor predictiv pentru instalarea depresiei este căsătoria. Astfel, cea mai mică rată de depresie în cadrul pacienților cu hepatită cronică s-a înregistrat la bolnavii necăsătoriți.

Adaugă comentariul tău