De ce ne dor urechile

Durerea de ureche este considerată întotdeauna un motiv foarte serios de prezentare a pacientului la specialistul O.R.L. şi indiferent de vârsta bolnavului şi de ora de prezentare a acestuia la consult, examinarea va fi făcută cu maximă seriozitate.

Durerea de ureche este greu de suportat de către pacient şi de cele mai multe ori acesta se prezintă în timp util la consultaţie. „Durerea de ureche la copil este o urgenţă datorită evoluţiei rapid nefavorabile a afecţiunii cauzatoare în lipsa tratamentului”, subliniază doctorul Irina Budescu, medic primar ORL în cadrul Medcenter Braşov.

În general, durerea de ureche constituie de multe ori o provocare, deoarece ea poate avea drept cauză afecţiuni ale urechii cât şi, de multe ori, afecţiuni la distanţă. Aşadar, durerea de ureche este „păcălitoare” atât pentru pacient, care este convins că de vină pentru durerea lui este o boală a urechii, cât şi pentru specialistul începător, care dacă nu găseşte o afecţiune locală, abandonează examinarea şi cataloghează durerea ca fiind de tip nevralgic.

Cauzele reale ale durerii de ureche

Otonevralgia însă, este un diagnostic de excludere, care se pune după eliminarea tuturor celorlalte cauze de durere ale urechii. Lucrurile deci pot decurge foarte simplu, dacă diagnosticul este uşor de stabilit („este la vedere”), sau foarte complicat dacă nu este evidentă cauza care duce la apariţia durerii de ureche. Dintre afecţiunile urechii care dau durere afecţiunile inflamatorii sunt de departe cele mai frecvente. Acestea pot fi localizate la nivelul pavilionului auriculat, la nivelul conductului autditiv extern, la nivelul urechii medii sau la nivelul mastoidei.

 

Afecţiunile traumatice (othematomul, plăgile pavilionului şi conductului, ruptura timpanului, fracturile de conduct auditiv extern, etc.) precum şi afecţiunile tumorale de precădere maligne pot determina, de asemenea, dureri la nivelul urechii. Nu în ultimul rând, prezenţa unui corp străin auricular, sau chiar banalul dop de cerumen, pot determina durerea de ureche.

„În ultimii ani, în perioada examenelor de admitere, de bacalaureat şi în perioada sesiunilor studenţeşti, specialiştii O.R.L. au avut parte de pacienţi „bolnavi de copiat” care se prezintă cu dureri de ureche provocate de introducerea în conductorul auditiv extern a unor dispozitive de ascultare minuscule pe care nu şi le mai pot extrage singuri. Rareori aceste dispozitive se extrag cu uşurinţă, cel mai des, ele se extrag cu dificultate, iar uneori s-a ajuns chiar şi la extracţie chirurgicală. Deci, iarăşi, poate fi simplu sau complicat, dacă diagnosticul a fost pus”, mai explică medicul Irina Budescu.

 

Cum depistăm sursa durerii

Dacă nu s-a putut evidenţia o cauză locală care să explice durerea, se va trece la examenul complet, care include:

  • examenul cavumului,
  • laringoscopia indirectă,
  • bucofaringoscopia (cu examinare atentă şi a dinţilor, şi a limbii),
  • examinarea glandelor salivare,
  • palparea apofizei stiloide,
  • examinarea regiunii cervicale,
  • palparea punctelor Arnold, adică, pe înţelesul tuturor, trebuie palpaţi toţi „vecinii” urechii, care pot fi bolnavi, dar care dau falsa impresie că urechea este cea suferindă.

 

Dacă durerea de ureche, numită în acest caz otalgie reflexă, este provocată de o afecţiune din sfera O.R.L. (de exemplu: flegmon periamigdalian, amigdalită, laringită, tumoră de cavum, tumoră de vestibul laringian, tumoră de amigdală palatină, tumoră de sinus piriform, etc.) pacientul va fi tratat în continuare de către specialistul O.R.L. Dacă însă, durerea este provocată de afecţiunea din afara sferei O.R.L. (oreion, litiază salivară, carii dentare, erupţie molar de minte, artita temporo-mendibulară, tumori laturo-cervicale) pacientul va fi îndrumat spre medicii de altă specialitate (boli infecţioase, chirurgie O.M.F., stomatologie, reumatologie, etc.).

Altă soluţie, neurologul

Dacă nici după examenul complet nu poate fi depistată cauza durerii de ureche, cel mai probabil, este vorba despre o durere de tip nevralgic. În acest caz înţelept este să îndrumi pacientul spre neurolog, dar să îl chemi şi la control, pentru că altminteri poţi fi iarăşi „păcălit”.

În zona zoster durerea poate să proceadă erupţia care orientează diagnosticul, iar complicaţiile apărute în lipsa tratamentului adecvat şi precoce instituit, pot lăsa sechele definitive. Acest an a fost foarte „bogat” în zona zoster auriculară, iar în vara care a trecut, a fost o adevărată „epidemie” de otite externe furunculoase. „Mă doare urechea” a fost clamată uneori şi de peste 30 de ori într-o singură gardă.

„Concluziile sunt două, şi cred eu, sunt şi foarte evidente. Pacientul care acuză durerea de ureche trebuie să se prezinte cât mai repede la consult, iar specialistul O.R.L. trebuie să trateze cu maximă responsabilitate orice pacient care spune: „Mă doare urechea!””, conchide specialistul Medcenter Braşov.

Adaugă comentariul tău