De ce apare acneea şi cum să te fereşti de ea. În primul rând, nu mai beţi lapte

Probabil, una dintre cele mai dificile probleme de estetică atât pentru femei, cât și pentru bărbați, este acneea vulgară. Este cea mai frecventă afecțiune a pielii, extrem de răspândită și reprezintă o  tulburare multifactorială a unităţii pilo-sebacee.

Datele de epidemiologie din 2011 au arătat că aproximativ 45 de milioane de persoane din Statele Unite au acnee, cu o prevalență estimată de 85% la cei cu vârste cuprinse între 15 şi 24  de ani. Într-un anume moment al vieții, acneea afectează mai mult de jumătate  dintre persoane. Douăzeci la sută au acnee severă, cu cicatrici permanente fizice şi, eventual, psihologice.

Factori implicați

Afecțiunea apare ca urmare a obstrucţiei şi inflamației foliculilor de păr și a glandelor sebacee ce îi însoţesc și cu care formează unităţi pilo-sebacee. Există mai mulţi factori implicaţi, inclusiv biologia glandei sebacee în sine, producția de sebum, hipercheratinizarea (îngroșarea) foliculului de păr, influenţele bacteriene, funcțiile imunitare ale glandei sebacee, unele neuropeptide, citokine, hormoni și factori de nutriție .

Deși studiile familiale au demonstrat că factorii ereditari sunt importanți în determinarea sensibilităţii la acnee, studiile pe gemeni au sugerat că dezvoltarea acneei este parţial sub controlul factorilor de  mediu. Nutriția este unul dintre acei factori de mediu care pot şi ar trebui să fie controlați în orice regim de tratament împotriva acneei.

Într-una din primele lucrări publicate pe tema relaţiei dintre  acnee şi dietă se subliniază faptul că în rândul membrilor unor populații retrase, acneea lipsea chiar și în rândul adolescenților și asta datorită dietei care era compusă din alimente vegetale, foarte puțin prelucrate, fără produse hiper-calorice. Interesant, în populaţiile Eskimo şi Zulu, acneea  a fost absentă când aveau un stil de viață tradițional, dar a devenit o problemă, atunci când aceste populaţii  s-au mutat de la satele lor în marile oraşe. Membrii acestei comunități nu sufereau nici de rezistență la insulină (pre-diabet), hipertensiune sau  obezitate. Creșterea nivelului de insulină cauzat de dietele  bogate în calorii (mai ales din zaharuri)  inițiază un răspuns endocrin, care promovează creşterea anormală a  țesuturilor şi sinteza sporită de androgeni. Bazat pe acest fapt, cercetătorii au ajuns la concluzia că aportul de alimente cu indice glicemic scăzut poate avea un beneficiu terapeutic în tratamentul acneei.

Totodată, un alt studiu, care a examinat fete cu vârsta de 9-15 ani, a arătat că un consum mai mare de lapte a fost asociat cu o prevalență mai mare de acneei. Rezultatele nu au fost asociate cu conţinutul de grăsime al laptelui. Autorii au postulat ca aportul de lapte influențează acneea prin moleculele bioactive pe care le conține, cum ar fi steroizii androgeni şi alți hormoni steroizi. Glandele  sebacee au o gamă completă de enzime care pot produce testosteron din colesterol sau din precursorii săi găsiți  în lapte.

Condiţii frecvent asociate cu acnee

 • nou-născuţi  macrosomi din mame ce au consumat cantități mari de  lapte în timpul sarcinii;
 • nou-născuţi  macrosomi din mame cu diabet zaharat în timpul sarcinii;
 • nou-născuții hrăniți cu formule pe bază de lapte de vacă;
 • tratament pentru nanism pe bază de IGF-1 Recombinat;
 • pubertate precoce;
 • pubertate;
 • adolescenți sau adulți care au fost mici pentru vârsta gestațională sau au avut greutate mică la naştere;
 • lapte şi consumul de proteine din lapte;
 • alimentele bogate glicemic;
 • acromegalie;
 • obezitate;
 •  hiperinsulinemia și rezistența la insulina.

Factori  alimentari incriminați sunt: lapte şi produse lactate, ciocolată, alimentele sărate, uleioase și grase.

Tratamentul medicamentos trebuie asociat cu consilierea cu privire la modificarea dietei (cum ar fi eliminarea de produse lactate și alimentele bogate glicemic) pentru a obține rezultate optime în tratamentul pacienților cu acnee.

Dr. Cornelia Dogaru, boli infecțioase

Adaugă comentariul tău