Dacă nu faci sport, faci cancer

Peste 100 de mii de cazuri de cancer sunt diagnosticate anual la persoanele care nu fac efort fizic – informează Washington Post în ediţia electronică de astăzi.

 

Datele aparţin Institutul American pentru Cercetarea Cancerului şi au fost prezentate  în cadrul conferinţei sale anuale. În document se arată că circa 100.000 de cazuri noi anuale de cancer la sân şi la colon pot fi asociate cu lipsa de activitate fizică. Aşadar, cei care stau prea mult timp jos riscă să dezvolte o formă de cancer, lucru valabil şi pentru aceia dintre ei care fac şi sport cu regularitate.

 

Cercetătorii au demonstrat că în cazul femeilor trecute de menopauză, ridicarea mai frecventă de pe scaun scade circumferinţa taliei şi nivelul de proteină C reactivă – doi indicatori ai riscului de cancer.

 

De aceea medicii recomandă 30 de minute de mişcare zilnică pentru a  avea o viaţă lungă şi sănătoasă, dar precizează că, contează şi felul în care petrecem restul de 23,5 ore ale zilei. Aşadar, dacă trebuie să petrecem mult timp la calculator, să punem o alarmă care să ne amintească să ne ridicăm şi să facem o mică plimbare la fiecare 60 de minute, iar în timp ce vorbim la telefon să stăm în picioare sau să mergem.

De asemenea cercetătorii ne mai recomandă să optăm pentru transmiterea mesajelor către colegii din alt birou în persoană în loc de e-mail, să renunţăm la şedinţele clasice din jurul meselor de consiliu în favoarea unora mai dinamice şi să folosim greutăţi mici pentru braţe pentru exersarea muşchilor chiar şi atunci când stăm la birou.

Dr. Cornelia Dogaru

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău