Cum se manifestă și tratează afecțiunea cu cea mai mare durere pe care o simțim

Colica renală este o afecțiune relativ frecventă, mai ales la sexul masculin. Unii autori o descriu ca fiind cea mai mare durere pe care o poate experimenta o persoana. Colica renală este dată de distensia căilor urinare prin migrarea unui calcul (a unei pietre) de la nivelul rinichiului spre vezica urinara, de-a lungul ureterului. Pacienții descriu cel mai adesea durere ce pornește de la nivelul coloanei lombare (flancului) și migrează anterior către vezica urinară și adesea către organele genitale externe – testicule la bărbați și labii la femei. Pacientul cu colică renală este agitat, nu-și găsește locul – nu există nici o poziție în care durerea să se amelioreze.  Faptul că durerea pornește din dreptul coloanei lombare, face ca aceasta să fie confundată, uneori, cu durerea din patologia discului intervertebral și viceversa.

Durerea este simptomul principal, dar ea poate fi însoțită de greață, vărsături și prezența sângelui în urină – colorația în roșu, carămiziu, maroniu a urinii. De asemenea, există trei simptome care trebuie să aducă urgent pacientul la medic – febra, frisonul și lipsa urinării.

Pacientul este examinat inițial de către medic, iar acesta îi va indica o examinare imagistică și analize sanguine și urinare specifice, care să certifice diagnosticul. Odată stabilit diagnosticul de calcul ureteral, medicul poate indica, în funcție de localizarea și dimensiunile calculului și de răsunetul pe care acesta îl are asupra căilor urinare, un tratament medicamentos sau internarea în spital pentru investigații mai amănunțite și o eventuală intervenție chirurgicală.

Tratamentul medicamentos este eficient și constă, în principal, din administrarea unui antiinflamator nesteroidian și a unui alfa-blocant. Pe lângă acesta, se pot adăuga și alte antialgice, anti-vomitive. Tratamentul cu anti-spastice poate ajuta în episodul acut, dar acesta inhibă mișcările normale ale ureterului, care au rolul de a împinge calculul spre vezica urinară; în consecință, acesta nu este indicat.

Mulți pacienti fac greșeala de a consuma foarte multe lichide într-un interval scurt de timp – aceasta este o acțiune care va crește producția de urină în rinichi și va destinde și mai mult căile urinare, rezultând o amplificare a durerii. Mulți pacienți cu colică renală se prezintă la camera de gardă după ce au ingerat ceaiuri cu efect diuretic (de mătase de porumb, de cozi de cireșe, etc), bere sau după ce au consumat  pepene roșu. Aceștia prezintă dureri foarte mari, care cedează  mai greu la tratament. Cu toate acestea, pacienții trebuie să consume circa 2 litri de lichide pe zi (apă plată, ceai de fructe, băuturi răcoritoare necarbogazoase) dar nu în cantități mari în perioade scurte de timp.

Un efect benefic în cazul durerii din colica renală au si:

–          Aplicarea de căldură la nivel lombar și abdominal (sticle cu apă caldă, paturi electrice, etc)

–          Băi calde de șezut

Odată calculul trecut de ureter și ajuns în vezica urinară, durerea încetează și calculul va fi eliminat în scurt timp pe uretră (canalul prin care se evacuează urina din vezica urinară).

Pacientul va trebui să urineze într-un recipient sau printr-un tifon, pentru a recupera calculul când acesta este eliminat și pentru a-l aduce la medic pentru o analiză  bio-chimică.

Febra și frisonul sunt simptome de maximă importanță în evoluția colicii renale. Ele semnalează infecția urinii supraiacente obstrucției ureterale (a calculului) și reprezintă o situație urgentă care necesită drenajul chirurgical al rinichiului fie printr-un tub intern (sonda JJ) care drenează urina din rinichi în vezica urinară, fie printr-o nefrostomie – urina este drenată printr-un tub introdus direct în rinichi.

În cazul în care calculul nu se elimină, se intervine chirurgical pentru scoaterea acestuia – există diverse tehnici minim invazive pentru fragmentarea și extragerea acestor calculi, care folosesc accesul prin uretră sau ESWL (fragmentarea calculului prin unde de șoc).

Pentru consult urologic și tratament specific,  puteți apela cu încredere la colectivul Spitalului Clinic “Prof. Dr. Theodor Burghele” (fostul Spital Panduri), Sos. Panduri nr 20.

Dr. Mihai Dumitrache, medic urolog

Un comentariu

 • Ciomu spune:

  In 3 va rog

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: +1 (from 1 vote)

Adaugă comentariul tău