Cum se alege o bancă de celule stem?

În ultimii ani, recoltarea celulelor stem a devenit o practică curentă și în România. Din ce în ce mai multe familii decid să recolteze celule stem la nașterea bebelușului lor. În Europa și în lume, acest procedeu este cunoscut și utilizat ca aplicație practică în transplanturi de mai bine de 20 de ani. Iar dezvoltarea continuă a băncilor de celule stem a ajuns deja la stadiul în care, în mare parte, au fost stabilite, în colaborare cu agențiile de acreditare, criterii clare de standardizare a procedurilor de colectare, depozitare, procesare și distribuție a unităților de sânge ombilical. În acest mod, au fost stabilite criterii de evaluare a standardelor de calitate necesare produsului.

Decizia de a recolta celule stem este o decizie extrem de importantă pe care părinții o iau la nașterea micuțului lor. Este decizia de a oferi o șansă în plus la viață! De aceea, și alegerea companiei căreia să-i fie incredințate spre recoltare, procesare și depozitare acest material biologic extrem de prețios, este una foarte importantă.

Prinții trebuie să aleagă cu atenție și în cunoștință de cauză, din multitudinea ofertelor din piață, acea companie care să le dea siguranța și încrederea că celulele copilului lor sunt atent prelucrate și stocate, utilizând cele mai noi tehnici și proceduri medicale validate la nivel internațional.

Cu o ofertă din ce în ce mai diversificată, alegerea unei bănci căreia părinții să-i încredințeze celulele stem devine din ce în ce mai dificilă. Pentru ca alegerea să fie una corectă, sunt câteva criterii pe care banca ar trebui să le îndeplinească. Mai jos, găsiți câteva întrebări importante la care un viitor părinte ar trebui să primească răspunsuri pozitive sau care să îi crească încrederea în alegerea făcută:

  • * Ce experiență în domeniu are Banca de celule stem?
  • * Ce sigurantă oferă sistemul medical al țării unde se vor stoca celulele stem?
  • * Banca procesează sângele recoltat?
  • * Cât de repede ajunge proba în laborator și cât de repede este prelucrată?
  • * Proba este stocată în recipient dublu?
  • * Se stochează eșantioane separate pentru analize ulterioare?
  • * Certificatul de Stocare cuprinde informațiile detaliate necesare pentru evaluarea unității stocate (celularitate, viabilitate celulară, etc) ?
  • * Ce soluții de rezolvare a situațiilor de recoltare dificilă oferă kitul?
  • * Proba este eliberată imediat și transportată rapid oriunde este necesar pentru transplant? Sunt costuri suplimentare?
  • * Ce asigurări pentru situații de insolvență sau faliment oferă banca?
  • * Banca oferă asigurare și consiliere pentru terapia cu celule stem?
  • * Banca are activitate științifică care să deschidă oportunități de acces pentru clienții săi către cele mai noi descoperiri medicale?

Dacă ați primit răspunsuri pozitive la absolut toate întrebările adresate, înseamnă că ați făcut cea mai bună alegere!

Dr. Monica Novac,  Scientific Medical Advisor, Stem Sure România

Adaugă comentariul tău