Cum îi afectează pe copii vârsta tatălui

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, la fel ca la mamă, vârsta mai înaintată a tatălui sporeşte riscul de a transmite boli genetice la copii.

Oamenii de ştiinţă au constatat că bărbaţii care fac copii târziu îi expun la mai multe boli genetice rare, cum ar fi neurofibromatoza, achondroplastia (formă de nanism), schizofrenia sau autismul. Astfel, câteva studii realizate sub egida Institutului naţional american al sănătăţii şi publicate în revista Nature au arătat că taţii băieţilor autişti sunt de şase ori mai des întâlniţi în jurul vârstei de 40 de ani decât în categoria celor între 20 şi 30 de ani. În ceea ce priveşte fetele autiste, taţii vârstnici sunt de 17 ori mai mulţi.

Cercetătorii au descoperit că autismul apare ca urmare a unor mutaţii genetice rare, numite de novo – nu sunt moştenite, dar apar în procesul de concepţie – şi că taţii sunt răspunzători de o mare parte a acestor mutaţii. Ei le transmit copiilor de patru ori mai des decât mamele şi riscul pentru un tată să inducă acest tip de mutaţie creşte odată cu vârsta.

Puterea de transmitere se datorează spermatogenezei, potrivit cercetătorilor. Aceasta are loc plecând de la celule germinale, spermatogonii, care dau naştere la noi spermatozoizi, prin diviziuni succesive. După zeci de diviziuni celulare, spermatozoizii acumulează un număr de mutaţii, unele putând fi la originea câtorva boli, printre care autismul. Pentru că respectivele spermatogonii ale bărbaţilor în vârstă trec prin mai multe diviziuni, pe măsură ce îmbătrânesc, aceşti taţi prezintă risc crescut să transmită mutaţiile genetice copiilor.

Care sunt rezultatele studiilor în cazul femeilor mai în vârstă

Femeile care nasc la vârsta de peste 35 de ani prezintă un risc mai mare să aducă pe lume copii autişti decât cele care nasc în jurul vârstei de 20 de ani se arată într-un studiu publicat în Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry.

Această constatare a fost formulată după analizarea unor studii internaţionale de mare anvergură, care au luat în considerare circa 25.000 de naşteri de copii afectaţi de tulburări din spectrul autist (TSA).

Echipa de cercetători de la Karolinska Institutet (Suedia) şi de la King’s Colle din Londra a confirmat legătura între riscul de autism la copii şi vârsta mamei. Deși nu există încă explicaţii pentru acest lucru, o ipoteză sugerează că ar fi vorba de alterări genetice legate de vârstă, precum şi de influenţa factorilor de mediu.

În orice caz, în contextul în care vârsta pentru prima naştere tinde să crească în majoritatea ţărilor occidentale, acest element ar putea da de gândit.

Adaugă comentariul tău