Cum au pierdut românii în faţa italienilor războiul kilogramelor

Profesorul Ceccardi Rinaldo şi-a dedicat ultimii 20 de ani studierii dietelor şi a cauzelor care duc la obezitate. A pus bazele unei noi abordări a dietelor, având în vedere importanţa evaluării psihologice a pacientului. A fost primul din Italia care a utilizat preparate galenice pentru tratamente şi a tratat numeroase VIP-uri italiene şi din întreaga lume. Pentru el, nu dieta este cea esenţială în lupta cu kilogramele în plus, ci depistarea motivelor reale care au dus la îngrăşare. Iar pentru că ştie că fiecare pacient este diferit, medicul italian concepe pentru fiecare dintre pacienţii săi tratamentul care îi este cel mai potrivit.

O strategie de slăbire necesită un program echilibrat; în mod paradoxal, cel mai important lucru nu este să piardă în greutate, ci de a învăţa cum să se menţină slab. Pentru strategii diferite, antrenamente diferite. În termeni sportivi, nu te antrenezi pentru obstacole, ci pentru maraton. Nu există niciun tratament de slăbit care să nu ia în considerare, oricât de puţin, angajamentul pacientului. Este deci extrem de importantă abilitatea medicului de a face ca dieta să fie cât mai uşoară, consideră medicul Rinaldo.

Într-un interviu exclusiv acordat doctorionline.ro, nutriţionistul face o comparaţie între echilibrul culinar al italienilor şi pofta de neoprit a românilor şi explică principiile de bază ale dietelor de slăbire.

DoctoriOnline: Cum mănâncă italienii de nu se îngraşă? Secretul siluetei lor stă în ce alimente consumă sau cum şi când le consumă? Care este secretul culinar al Italiei?

Ceccardi Rinaldo: Mulţi italieni sunt supraponderali, însă respectul câştigat în faţa altor naţiuni se datorează cu precadere a doi factori:

În primul rând, ei sunt adepţii faimoasei diete mediteraneene, o dietă bazată pe multă verdeaţă, legume şi fructe, dar mai ales pe folosirea uleiului de măsline (condiment vegetal) în locul untului, margarinei sau grăsimilor animale .

Apoi, trebuie să ştiţi că italienii au obiceiul corect, de altfel, de a respecta cele trei mese ale zilei – mic dejun, prânz şi cină.

Cum aţi descrie comportamentul culinar al românilor?

Din experienţa mea, am constatat că românii au în general o dietă mult prea bogată în grăsimi animale şi vegetale. În plus, mănâncă mult dimineaţa şi seara, consumă prea multe snack-uri ca gustări şi mănâncă prea puţin la prânz.

Ne puteţi da un exemplu punctual despre ce se găseşte pe masă, la cină, în cazul unei familii de italieni şi a unei familii de români?

O familie italiană începe cina, de exemplu, cu paste cu un sos uşor,vegetal, sau cu o supă de legume cu foarte puţine paste, continuând la felul doi cu carne sau, mai ales, cu peşte cu garnitură de şi terminand, la desert, cu fructe.

În paralel, o familie română începe cina cu o supă de pui cu tagliatelle, de exemplu, continuând cu carne de porc şi cartofi la cuptor şi terminând aproape de fiecare dată, la desert, cu dulciuri. Aceste combinaţii alimentare sunt nocive, iar diferenţele calorice dintre cele două exemple sunt apreciabile.

Care sunt cele mai mari capcane ale alimentaţiei?

Aşa-zisele capcane alimentare constau în consumul, în afara meselor principale, de snack-uri, produse de patiserie,diverse prăjituri cu creme sau pe bază de nuci, fără să se ţină seama câtuşi de puţin de faptul că au un surplus caloric foarte  greu de eliminat după aceea.

 

Ce înseamnă din punctul dumneavoastră de vedere să mâncăm sănătos?

Oamenii sunt construiţi ca fiinţe omnivore şi, prin urmare, este important să mănânce din toate, dar câte puţin.

 

Modul în care dumneavoastră abordaţi dietele este mai puţin obişnuit. Înainte de a recomanda o dietă recurgeţi la o analiză psihologică a clientului. De ce este importantă această analiză?

Un lucru de care trebuie ţinut foarte mult seama este că, dacă se doreşte începerea  unei cure de slăbire, aceasta să nu fie niciodată aceea auzită de la o prietenă sau citită în vreo revista, ci să fie întotdeauna la sfatul şi după recomandarea unui medic de specialitate.

De aceea, atunci când un medic stă de vorbă cu pacientul sau, primul lucru pe care îl face, este să-i stabilească diagnosticul şi să-i facă recomandarea cea mai potrivită : pacientul are probleme endocrinologice? Medicale? Ceea ce se întâmplă cel mai des este transferul unor excesive anxietăţi sau toane într-o necontrolabilă sete alimentară, de aceea evaluarea psihologică este esenţială.

Aţi afirmat că “problemele unui obez nu se pot rezolva cu o simplă dietă”. Cum explicaţi asta?

Este clar că există nenumarate terapii, iar dieta este o mică parte din acestea. Atunci când un pacient care vine la mine a urmat deja cel puţin o dietă care nu a reuşit să-i rezolve problema. E de la sine înţeles că dacă eu nu reuşesc să pun un diagnostic corect şi să-i prescriu o terapie, nu aş putea să rezolv problema motivelor care l-au adus la mine.

În ce constă tratamentul adoptat de dumneavoastră?

Tratamentul constă în a găsi soluţii la problemele pe care pacientul le are; să faci posibil şi uşor de urmat un comportament alimentar corect. Dieta, din punctul meu de vedere, trebuie să fie în aşa fel încât să nu dea un stres în plus unei vieţi cotidiene deja stresantă.

Sunteţi primul care a utilizat în Italia preparatele galenice. Ce sunt acestea?

În cazul unei terapii pe bază de plante sau, eventual, farmaceutică, din când în când le recomand pacienţilor mei preparate de laborator, al caror dozaj de substanţe îl prescriu pentru fiecare în parte, iar farmacistul prepară capsule sau fiole exact după recomăndarile mele, ajungându-se în acest fel la o maximă personalizare a terapiei. Colaborez şi pot trimite reţetele făcute de mine la toate farmaciile care pot asigura şi prepara produse farmaceutice.

Adaugă comentariul tău