Colaborare între Ministerul Sănătății și o clinică din Italia în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice

Ministrul sănătăţii Raed Arafat şi prof. dr. Alessandro Frigiola, de la I.R.C.C.S. Policlinico San Donato, Italia, director Cardiac Surgery Department, au semnat un protocol de colaborare între Ministerul Sănătăţii şi Clinica San Donato, în domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice,  relatează Agerpres. Colaborarea presupune realizarea pe o durată de trei ani  a unui program naţional de dezvoltare a acestui sector prin instruirea tinerilor medici români, dar şi a asistenţilor medicali din domeniile chirurgie cardiacă, cardiologie și anestezie pediatrică.

De asemenea, cooperarea mai prevede ca echipe complete de medici italieni, cardiologi şi chirurgi cardiaci să poată realiza intervenţii în centrele din România specializate în cardio-chirurgie pediatrică, dar şi ca pacienţi români să poată fi trataţi în clinica italiană, până la finalizarea proiectului. Proiectul urmează a fi implementat în patru centre din ţară: în clinica Marie Curie din Bucureşti, Tg. Mureş,  Cluj Napoca şi Iaşi.

Proiectul se va desfășura pe trei ani cuprinzând mai multe etape. În prima etapă se vor evalua dotarea și  resursele umane existente în centrele funcţionale și se va crea un program de instruire cu specialişti din Italia, urmând ca apoi să se crească capacitatea operatorie de la operaţii mai simple la operaţii mai complexe în centre noi, iar în centrele existente se va creşte capacitatea prin instruirea de personal suplimentar şi creşterea complexităţii intervenţiilor.

În 2011 au fost 965 de cazuri de copii cu malformaţii congenitale, dintre care 630 cu malformaţii cardiace Deși în România sunt centre funcţionale unde se operează copii cu malformații cardiace, capacitatea acestora  este mică, fiind necesară  efectuarea de intervenții și în afara țării.

Adaugă comentariul tău