Clasificarea celor 461 de spitale publice și private din România

Ministerul Sănătății a publicat lista celor 461 de spitale din România, de stat și private, împărțite pe cinci categorii de competență, unde IM reprezintă cel mai bun calificativ și V cel mai slab. Din păcate, peste 50% dintre spitalele românești sunt clasificate la clasa IV și V.

Prima categorie (IM) de spitale acoperă toate specializările, de la laboratorul de imagistică până la pediatrie și obstetrică-ginecologie. Instituţia de primă clasă trebuie să aibă un minim de aparate medicale: radiologie digitală, computer tomograf, rezonanţă magnetică nucleară, angiograf şi să desfăşoare activitate de cercetare ştiinţifică. În plus, trebuie să aibă linii de gardă şi cabinete în ambulatoriu pentru toate cele 34 de secţii, cu medicii de specialitate aferenţi. Proporţia bolnavilor internaţi din alte judeţe trebuie să fie mai mare sau egală cu 30%, iar reinternările şi transferul de pacienţi se fac în cele mai mici proporţii.

În categoria II Instituţiile din această clasă sunt cele care au, în structura lor, 21 de secţii şi laboratoare, inclusiv chirurgie generală, obstetrică-ginecologie (secţie cu minimum trei săli de naştere), boli infecţioase. Liniile de gardă vor acoperi fiecare secţie, iar medicii de specialitate trebuie să asigure asistenţă medicală 24 din 24 de ore în 11 specializări. Cele mai performante aparate cerute pentru clasa a II-a sunt computer-tomograful şi aparatul de rezonanţă magnetică. Se cere instituţiei să desfăşoare cercetare ştiinţifico-medicală şi să interneze pacienţi din alte judeţe în proporţie de cel puţin 5%.

Instituţiile de categoria III au 21 de secţii, de la anestezie şi terapie intensivă până la oncologie şi chirurgie generală. Secţia de obstetrică-ginecologie va avea minimum două săli de naştere. Medicii de specialitate vor fi prezenţi non-stop doar în zece dintre cele 21 de secţii. Un spital de categoria a treia va avea obligatoriu computer-tomograf. Instituţia nu are condiţii de internare a pacienţilor din alte judeţe.

Categoria IV cuprinde instituţii îndeobşte municipale şi orăşeneşti care au şapte secţii obligatorii, printre care anestezie şi terapie intensivă şi chirurgie generală. Secţia de ginecologie are  măcar o sală de naştere. Instituţia are doar două linii de gardă. Nu trebuie să lipsească ecograful şi aparatul de radiologie.

Ultima categorie (V) cuprinde spitalele de boli cronice, răspândite în general în mediul rural. În ele se internează bolnavi cronic de un anumit tip: neurologie, psihiatrie, de recuperare sau paleative (care ameliorează doar simptomele unei boli). Aparatura este doar cea necesară îngrijirii bolilor respective.

Uite aici lista privind clasificarea CLASIFICAREA SPITALELOR-1

Adaugă comentariul tău