Cine e de vină că ne îngrăşăm

Gena care este responsabilă pentru apariţia diabetului şi creşterea colesterolului controlează şi alte gene care se află în grăsimile din organism, fiind astfel responsabilă şi pentru apariţia obezităţii.

 

Descoperirea aparţine unui grup de cercetători britanici care susţin că astfel au realizat un pas înainte în elaborarea celor mai eficiente tratamente împotriva obezităţii şi ale bolilor asociate acesteia.

Oamenii de ştiinţă au identificat, anterior acestui studiu publicat în revista “Nature Genetics”, o genă numită KLF14 care este direct legată cu diabetul de tip 2 şi nivelul colesterolului.  Însă, abia cum au putut determina legătura dintre respectiva genă şi creşterea ţesutului adipos al organismului.

“Gena KLF14 pare să acţioneze ca un agent de control al acţiunilor legate de schimbările comportamentului grăsimilor la nivel subcutanat, ducând astfel la disfucnţionalităţi la nivel muscular şi al ficatului şi generând astfel diabet şi alte afecţiuni, printre care şi obezitatea”, susţine Mark McCarthy, coauthor al studiului şi specialist al Universităţii Oxford, citat de Reuters.

Optimismul specialiştilor, în urma rezultatelor descoperirii lor, provine de la faptul că, aşa cum susţin ei, există medicamente care pot regal acţiunile acestei gene.

  • Peste o jumătate de miliard de persoane din întreaga lume, adică una din 10 persoane adulte, sunt obese, numărul acestora dublându-se din anii  ’80 şi până în prezent. Statisticile arată că “epidemia” de obezitate s-a extins de la ţările dezvoltate la ţările sărace.

Aflaţi aici şi cum a ajuns România o ţară de bolnavi cronici.

Adaugă comentariul tău