Ce ţigări mai fumăm din noiembrie

Dacă tot nu vă puteţi lăsa de fumat, măcar să fumaţi cu economie, par să spună oficialii europeni care au decis ca, de la 17 noiembrie anul acesta, pe piaţă să existe numai ţigări cu tendinţă redusă de aprindere.

Ţigara cu tendinţa redusă de aprindere (RIP – Reduced Ignition Propensity) se stinge singură dacă nu este fumată activ, înainte să ardă pe întreaga sa lungime.

Asociaţia de Standardizare din România (ASRO) a adoptat în data de 10 martie 2011 ca standarde naţionale atât standardul SR EN 16156:2011 (Evaluare a tendinţei de aprindere a ţigaretelor – cerinţa de securitate) cât şi standardul SR EN ISO 12863:2011 (Metodă de încercare standardizată pentru evaluarea tendinţei de aprindere a ţigaretelor), se precizează pe site-ul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.

Ţigările cu tendinţa redusă de aprindere respectă cerinţele impuse prin aceste două standarde şi se prezumă că sunt conforme cu cerinţele de securitate obligatorii prevăzute în Directiva 2001/95/CE privind securitatea generală a produselor (GPSD). Această directivă a fost transpusă în legislaţia naţională prin Legea nr. 245/2004 privind securitatea generală a produselor.

Prin conformarea cu aceste standarde se va micşora numărul incendiilor provocate de ţigări.

Autorităţile de supraveghere a pieţei din toate statele membre se vor asigura că toate ţigările de pe piaţa comunitară vor fi sigure pentru consumatori şi vor verifica respectarea standardelor mai sus menţionate începând cu data de 17 noiembrie 2011.

Atât producătorii şi importatorii de ţigări, cât şi vânzătorii cu amănuntul au obligaţia să se asigure că nu vor mai introduce pe piaţă ţigări fără tendinţa redusă de aprindere după 17 noiembrie 2011 şi vor lichida stocurile existente înainte de data menţionată.

Adaugă comentariul tău