Ce rău ar putea face o suzetă copilului

Controversa asupra utilizării tetinei este veche. Un nou studiu scoate la iveală faptul că folosirea suzetei în timpul zilei ar reduce la băieţi anumite facultăţi emoţionale. Utilizarea ei în timpul zilei ar reduce capacitatea de empatie şi inteligenţa emoţională a băieţeilor. Dintr-un motiv nedescoperit încă, acest lucru îi afectează doar pe băieţi.

 

În schimb, tetina folosită în timpul nopţii nu ar face niciun rău, spun cercetători de la Universităţile din Clermont-Ferrand, Wisconsin-Madison şi Ierusalim.

Cercetătorii au testat ipoteza potrivit căreia prezenţa unei suzete, când copilul interacţionează cu părinţii sau educatorii, scade mimetismul facial (de exemplu, răspunsul la un zâmbet). Tocmai acest mimetism, au arătat studii anterioare, îi permite copilului să adopte un registru de emoţii pe care le percepe şi înţelege.

Psihologii au observat figura unor copii de şapte ani care se uitau pe un ecran la desene animate cu feţe exprimând diferite emoţii. Ei au constatat că acei copii care folosiseră tetină în primii ani de viaţă prezentau un mimetism facial redus, aproape inexistent după cinci ani de folosire a tetinei. Cercetătorii au studiat apoi tineri de 19 ani, observând că utilizarea precoce a tetinei era legată de o mai slabă inteligenţă emoţională, adică o mai mare greutate în identificarea emoţiilor simţite de interlocutorii lor, precum şi a propriilor emoţii. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (PMS) recomandă limitarea folosirii tetinelor. Studiul menţionat precizează că, în timpul interacţiunii din timpul zilei a copilului cu părinţii şi educatorii, efectul tetinei poate fi nefast. În schimb, copiii pot primi tetină fără nicio problemă noaptea sau în timpul perioadelor de odihnă. Cei care sug degetul nu prezintă niciun efect de acest tip, încheie studiul.

Adaugă comentariul tău