Ce medicamente cresc riscul unei fracturi de șold

Un nou studiu farmaceutic asociază utilizarea pe termen lung de inhibitori ai pompei de protoni (IPP- medicamente folosite pentru tratarea ulcerului si gastritei) cu riscul crescut pentru  fractură de șold a femeilor în postmenopauză, în special a  celor care  fumează.

IPP poate crește riscul de fractură prin creşterea secreţiei de gastrină, inhibarea absorbției calciului și modificarea funcției osteoclastelor. Utilizarea acestor medicamente a crescut de când au devenit disponibile fără prescripție în Statele Unite, în 2003.

Noul studiu, publicat în British Medical Journal, adaugă informaţii de la aproape 80.000 de femei. Cercetarea, care a început în 1982, evaluează participanţii, prin chestionar, la fiecare doi ani.

Utilizarea acestor medicamente a crescut de aproape 3 ori între 2000 – 2008 printre cele 79,899 de femei din studiu, de la 6,7% la 18,9%. Riscul absolut pentru fractura de șold în rândul femeilor care au folosit cu regularitate medicamente pentru cel puţin doi ani a fost  cu 35% mai mare decât cel al femeilor care nu foloseau. Cu toate acestea, riscul revine la normal, pentru femeile care au încetat de a lua medicamente pentru cel puţin doi ani.

Fumatul s-a remarcat printre factorii de risc luați în calcul când vine vorba de creșterea  riscului de fractură cu mai mult de 50% pentru femeile care fumează sau au făcut acest lucru anterior. Cercetătorii sugerează că inhibarea absorbţiei de calciu de către fumat poate acţiona sinergic cu IPP, pentru a creşte riscul de fractură. O limitare este faptul că studiul nu include branduri şi dozele de IPP. Cercetătorii au ajuns la concluzia că utilizarea regulată a IPP a fost asociată cu un risc crescut de fracturi de șold in rândul femeilor aflate la menopauză, cu cel mai mare risc observat la persoanele cu cea mai lungă durată de utilizare sau cu un istoric de fumat.

Adaugă comentariul tău