Ce legătură există între vitamina D şi obezitate

Majoritatea adolescenţilor care suferă de obezitate au şi deficienţă de vitamina D, situaţia fiind cu atât mai gravă cu cât riscul de diabet, hipertensiune, cancer sau boli cardiovasculare este mai crescut în cazul lor.

Cercetătorii de la spitalul Hasbro Children’s au realizat o serie de studii pentru a determina dacă normlizarea nivelului de vitamina D din organism va ajuta la reducerea riscului apariţiei bolilor asociate cu obezitatea. Astfel, au fost ţinuţi sub observaţie 68 de adolescenţi obezi, fete şi băieţi, pentru a se constata care este impactul tratamentului cu vitamina D asupra lor.

Specialiştii au descoperit că nivelul scăzut de vitamina D era prezent la toate fetele participante la studiu şi în proporţie de 91% la băieţii care au fost înscrişi în cercetare. 43% dintre cei cu deficit sau insuficienţă de vitamina D au repetat analizele după efectuarea tratamentului, observându-se că, în urma tratamentului, nivelul de vitamina D din organism a crescut, la 28% dintre pacienţi ajungând chiar în limite normale.

Concluzia studiului publicat în ediţia de luna aceasta a “Journal of Adolescent Health” este aceea că vitamina D poate fi “sechestrată” în grăsimile din organism şi tocmai de aici provine şi lipsa de răspuns, implicit carenţa.

Adaugă comentariul tău