Ce legătură există între somn și Alzheimer

Problemele cu somnul (prea mult sau prea puțin somn, apneea din timpul somnului, modificări ale ritmului circadian, somnolența excesivă din timpul zilei) ar putea avea legătură cu declinul cognitiv, conform unor date prezentate la Conferința internațională a Asociației pentru Alzheimer.

Tulburările de somn afectează circa 50 % din populație, somnul fiind în mod evident corelat cu sănătatea dar întrebarea este cum influențează acesta îmbătrânirea creierului. Cercetătorii și-au pus întrebarea dacă demența duce la tulburări de somn sau problemele cu somnul pot favoriza demența.

Datele indică că femeile care dorm mai puțin de 5 ore sau mai mult de 9 ore pe noapte au un risc crescut de a suferi un declin cognitiv comparativ cu cele care dorm 7 ore pe noapte. Durata anormală a somnului a fost echivalentă din punct de vedere cognitiv cu  îmbătrânirea cu 2 ani .

Femeile cu tulburări de respirație în timpul somnului sunt de 2 ori mai predispuse să sufere afectare cognitivă ușoară .De asemenea femeile la care durata somnului a variat cu mai mult de 2 ore între maturitate și bătrânețe au experimentat mai frecvent tulburări care preced boala Al Alzheimer.

Deși mecanismul nu e pe deplin cunoscut , problemele din timpul somnului care conduc la hipoxie a creierului favorizează apariția bolii Alzheimer.

 

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău