Ce legătură există între educație și cancerul de laringe

În ultimul timp, cancerul de laringe și cel al cavității bucale sunt în centrul atenției datorită relației cauză-efect pe care aceste patologii le au cu HPV. În prezent, există evidențe care atestă faptul că nivelul de școlarizare și de educatie pot afecta riscul de deces prin aceste boli.

Cercetătorii au descoperit faptul că între 1993 și 2007, rata mortalității pentru cancerul de laringe a scăzut simțitor. În urma statisticilor analizate, s-a constatat faptul că scăderea ratei mortalității se aplica doar persoanelor de culoare care au absolvit liceul și albii care a absolvit facultatea.

În rândul bărbaților albi cu mai mult de 12 ani de şcoală, rata mortalității a scăzut semnificativ în perioada menţionată. Nu se poate constata același lucru în rândul bărbați de origine afro-americană care au absolvit mai puțin de 12 ani de școală: pentru aceștia, rata mortalității a crescut .

Aceste diferențe sunt puse pe baza prevalenței fumatului și a comportamentului sexual diferit în cele doua mase populaționale. Pentru că cele mai multe cazuri de cancer de laringe și de cavitate bucală sunt produse de către HPV, doctorii susțin ipoteza conform căreia acesta se răspândește și prin sex oral. Chiar și asa, este greu de crezut faptul că sexul oral este mai puțin răspândit în grupurile de studenți. Însă, este posibil ca aceștia să se protejeze mai des, să prezinte incidență scăzută a fumatului și să prezinte totodată o mai bună complianță la screening și tratament.

Adaugă comentariul tău