Ce legătură este între culoarea ochilor și vitiligo

O echipă de cercetători de la Universitatea din Colorado a stabilit o legătură destul de neaşteptată între culoarea ochilor şi probabilitatea de a dezvolta o boală a pielii, precum vitiligo.

Legătura ar avea la bază o componentă genetică. Vitiligo, boală care se manifestă prin depigmentare (pete albe), are un caracter autoimun, bolnavii prezentând de altfel un risc crescut să sufere şi de o altă boală autoimună (poliartrită reumatoidă, de exemplu).

Cercetătorii au întreprins un vast studiu genetic, desfăşurat pe 3.000 de persoane bolnave de vitiligo. Au fost identificate 13 noi gene care predispun la vitiligo, cea mai surprinzătoare constatare fiind legătura între această boală cutanată şi culoarea ochilor. Printre persoanele afectate de vitiligo, proporţia de persoane cu ochi căprui este ridicată, în timp ce ochii albaştri sunt slab reprezentaţi.

Potrivit unuia din autorii studiului o legătură diametral opusă – tot din motive genetice – ar putea fi pusă în evidenţă în privinţa melanomului, cu un risc mai mic  de apariție la persoanele cu ochi căprui.

Adaugă comentariul tău