Ce este roseola infantum: când apare,cum se manifestă

Roseola (exantem subit sau a șasea boală) este o boală eruptivă, obişnuită a copilăriei. Agentul etiologic este virusul uman herpetic  6 (HHV6) și, mai puțin frecvent, HHV7, echovirus 16.  Totuși, majoritatea infecțiilor primare cu HHV6 și HHV7 nu determină roseola (posibil prin capacitatea de latență a virusurilor  dupa infecția primară).

HHV6 și HHV7 aparțin subfamiliei beta-herpesvirusuri  a herpesvirusurilor.  Infecția primară cu HHV6 apare foarte devreme: mai mult de 90% din nou născuți sunt HHV6 seropozitivi, reflectând transferul transplacentar de anticorpi materni. Între 0 și 6 luni, rata infecției  este scăzută (<10%). Totuși , ulterior apare o creștere rapidă  și până la vârsta de 12 luni – 40 % din copii sunt infectați cu HHV6, iar până la 2 ani – 80 % din copii . Prezentarea clasică este de cea a unui sugar cu vârste între 9 și 12 luni care prezintă febră cu debut brusc și frecvent convulsii febrile. După 3 zile, febra scade brusc și apare erupția. Nu s-a stabilit încă mecanismul  acestui model unic de remitere a febrei după apriția erupției.

De obicei, perioada prodromală este asimptomatică, dar poate include o ușoară infecție de căi respiratorii superioare, cu rinoree discretă, ușoară congestie faringiană și hiperemie conjunctivală redusă. Poate prezenta limfadenopatie laterocervicală (durere de cap) sau, mai puțin frecvent, occipitală. Simptomatologia  din această perioadă nu are o legatură certă cu roseola și, cel mai probabil, reflectă intercurența respiratorie virală. Manifestările clinice sunt marcate de febră ridictă, de obicei între 37,9 și 40, cu o medie de 39 grade Celsius. Unii copii pot fi iritabili și inapetenți  în perioada febrilă. Febra persistă 3-5 zile, iar apoi, în mod caracteristic, scade brusc. Rar poate scădea treptat în 24-36 ore. O erupţie (rash) apare  în 12-24 ore după ce febra s-a remis. Erupția este rozalie (de aici și numele). Poate fi confundată cu diferite tipuri de exantem precum  rubeola, pojar sau eritem infecțios. Debutul este sub formă de mici  papule/macule (2-5 mm) care dispar la digitopresiune și  care apar pe trunchi și, de obicei, se extind pe gât, față și membrele superioare. De obicei, erupția nu este pruriginoasă și nu se formează vezicule sau pustule. Leziunile  tipic rămân isolate, dar ocazional pot deveni confluente. După 1-3 zile erupția pălește. Unii copii prezintă eruptii efemere care se rezolvă în câteva ore.

Diagnosticul de roseola poate fi stabilit în baza vârstei, istoricului și a manifestărilor clinice. Testările serologice pentru HHV6 sunt disponibile. IgM se dezvoltă tipic între zilele 5-7, au un vârf la 2-3 săptămâni și dispar în două luni. IgG colectate la distanță de 2-3 săptămâni  este o modalitate mai sigură de stabilire a infecției primare, dar nu este oportună.  Din cauza prevalenței crescute a acestori virusuri în populația general,  o singură probă pozitivă IgG HHV6 sau HHV7 nu are semnificație în diagnosticul infecției acute. Alte metode de diagnostic sunt determinarea AND-ului viral în sângele periferic sau culture virale, hibridizare în situ, imunohistochimie și testare antigenică.

HHV6 și HHV 7 sunt sensibile la ganciclovir, cidofovir și foscarnet. Având în vedere natura benignă a roseolei, tratamentul antiviral nu se impune decât la copiii imunocompromiși. Prognosticul este excelent pentru majoritatea copiilor, fără sechele.

În ceea ce privește prevenția, puține date sunt disponibile. Cel mai probabil, purtătorii sănătoși imunocompetenți cu infecții virale latente transmit infecția copiilor, prin salivă.

Dr. Roxana Smădeanu, medic pediatru

Adaugă comentariul tău