Ce analize sunt recomandate trimestrului II de sarcină

Al doilea trimestru al sarcinii este poate cea mai frumoasă perioadă pentru viitoarea mamică, deoarece stările de “rău”, apărute odată cu sarcina, dispar, iar femeia se bucură cu adevarat de starea maternă. În această perioadă, riscul de avort scade drastic (acesta este maxim în primul trimestru de sarcină). Fătul trece el însuși printr-o perioadă liniștită, este mai puternic și își continuă dezvoltarea.

În general, primele investigații din cursul sarcinii sunt cele care o vizează cel mai mult pe viitoarea mămică. După primele ecografii, analize de sânge, după ce realizează ce i se întâmplă și vede că totul decurge normal, se poate bucura și concentra asupra minunii care începe să se dezvolte în burtică.

Acest al doilea trimestru gestațional se desfășoară între săptămânile 14-28 și se recomandă în această perioadă câte o consultație pe lună la medic. În cadrul consultațiilor prenatale, medicul curant va urmări evoluția sarcinii clinic, paraclinic și ecografic. Va măsura înălțimea fundului uterin, circumferința abdominală, greutatea pacientei (pentru monitorizarea câștigului ponderal pe timpul sarcinii), va măsura tensiunea arterială (de altfel, spre sfârșitul trimestrului II este mare riscul de dezvoltare a hipertensiunii arteriale induse de sarcină “HTA-IS”) și va efectua, dacă este nevoie, examen genital cu valve pentru starea colului uterin, mai ales dacă în această perioadă gravida acuză contracții uterine dureroase sau scurgeri anormale de sânge, lichid amniotic sau secreție vaginală modificată.

Tot cu ocazia vizitelor la medic, acesta va informa gravida cu privire la investigațiile care trebuiesc făcute, investigații pe care le va interpreta în context clinic la următoarele consultații. Dintre acestea amintim:

–           HLG (aceasta se va repeta ori de câte ori este nevoie pe parcursul sarcinii deoarece poate suferi modificări într-un timp relativ scurt – în sensul apariției anemiei, trombocitopeniei etc. – lucru ce trebuie știut și tratat în timp util

–           Glicemie – eventual test de toleranță la glucoza orală ( TTGO) pentru gravidele cu factori de risc pentru dezvoltarea diabetului gestational

–           Sumar de urină + urocultură

–           În cazul existenței unei incompatibilități de Rh sau ABO ( incompatibilitate de grup) se dozează anticorpii ( anticorpi formați de organismul mamei – izoimunizare- împotriva anumitor structuri ale fătului cu care se află în incompatibilitate. Cea mai frecventă este cea de Rh -mama Rh negativ și făt cu Rh pozitiv. În cazul primei sarcini nu apar probleme ( se iau în calcul inclusiv sarcinile pierdute timpuriu sau avorturile de cerere), însă la o sarcină următoare organismul mamei fiind deja sensibilizat în acest sens, poate produce anticorpi ce trec placenta și afectează fătul, putând duce chiar și la decesul acestuia

–           Se repetă, la nevoie, examenul de secreție vaginală în cazul în care apar modificări ale acesteia sau dupa tratament de specialitate ( în urma rezultatului examenului de secreție din primul trimestru de gestație)

–           Între săptămânile 16-18 se realizează triplul test – investigație ce grupează datele obținute din analiza de sânge ( dozarea a 3 hormoni: B-HCG, estriol liber și alfa feto-proteină) și niște parametrii ecografici. Triplul test nu este o investigație diagnostic, acesta calculând un risc de prezență a unei malformații genetice a fătului și se realizează ca și screening mai ales în cazul în care rezultatul de la dublu test a ridicat semne de întrebare în acest sens. Dacă suspiciunea unei astfel de anomalii cromozomiale continuă și se întărește odată cu rezultatul de la triplu test, gravidei i se va indica efectuarea unei amniocenteze.

–           Amniocenteza este o investigație diagnostică ce se realizează după săptămâna 16 de sarcină și constă în puncția amniotică cu extracția de lichid amniotic sub ghidaj ecografic. Mai précis, un ac special, subțire și lung  se pătrunde prin peretele abdominal, peretele uterin și apoi în  cavitatea amniotică de unde se poate recolta lichid amniotic. Totul se realizează cu sonda de ecograf pe burta gravidei pentru a evita lezarea fătului. Analiza genetică a lichidului amniotic care conține celule fetale va realiza cariotipul bebelușului, știindu-se astfel, cu exactitate, formula cromozomială (și astfel dacă suferă  sau nu de vreo anomalie genetică) și sexul copilului. Este o investigație invazivă, care nu este lipsită de riscuri (prezintă risc de avort de 1/100 de sarcini și, de asemenea, risc de infecție din cauza faptului că se pătrunde în cavitatea amniotică). Există protocoale terapeutice conform cărora se administrează atât cu puțin timp înainte, cât și după efectuarea amniocentezei, tratament antibiotic și tocolitic cu rol profilactic. În afară de rezultate cu risc crescut la dublu, respectiv triplu test, indicație de amniocentează mai au și femeile de peste 35 de ani, gravidele care au în familie (sau familia partenerului) cazuri de născuți cu anomalii cromozomiale, femeile care au născut copii cu sindroame genetice sau care prezintă boala abortivă pentru care nu s-au găsit alte motive, etc.

–           Ecografie de morfologie fetală ( se efectuează între săptămânile 22-24 de sarcină). Este, poate, cea mai importantă ecografie și totodată cea mai complex. Se efectuează, în medie, într-un timp de 45 de minute, timp în care fiecare organ și segment de corp al bebelușului este analizat în căutarea unor elemente de normalitate. Medicii care fac morfologii fetale sunt specializați în acest sens și cu multă experiență în depistarea prenatală a malfomațiilor și anomaliilor congenitale.

Pe lângă aceste investigații, medicul curant poate solicita și alte analize în context clinic.

După primele 14 săptămâni de sarcină în care se realizează profilaxia malformațiilor de tub neural (spina bifidă, anencefalie) cu acid folic 5mg 1cp/zi, după săptămâna a 16-a de gestație se realizează, de obicei, profilaxia anemiei de sarcină cu 30-60mg fier elemental pe zi, eventual împreună cu acid folic 5mg/zi și vitamina C (care ajută la absorbția la nivel intestinal a fierului).

Orice alte medicamente se vor administra doar la indicația precisă a medicului de specialitate, urmând cu strictețe indicațiile de administrare.

Dr. Constantinescu, medic obstetrică-ginecologie

Adaugă comentariul tău