Câţi bani primeşte ambulanţa pentru un român

Ministerul Sănătăţii (MS) a dat supus dezbaterii publice, începând de azi, proiectul Ordin privind aprobarea tarifelor pe cap de locuitor  necesare stabilirii bugetului global contractat de serviciile publice de ambulanţă  cu casele de asigurări de sănătate.

Proiectul prevede ca, începând din luna iunie, fondurile alocate serviciilor de ambulanţă să fie calculate în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ şi nu în baza bugetului  istoric sau a unor criterii subiective, cum s-a procedat până în prezent, deoarece acestea nu reflectă necesitatea reală de fonduri.

Astfel consideră oficialii, se va asigura distribuirea corectă şi echilibrată a fondurilor bugetare la nivelul întregii ţări, mai ales că analiza efectuată de MS a scos în evidenţă o serie de discrepanţe în modul în care au fost repartizate fondurile bugetare pe judeţe, în funcţie de numărul de locuitori.

De exemplu, în 2009, unui judeţ cu aproximativ 240 000 de locuitori i-a fost alocat pentru serviciile publice de ambulanţă, un buget de 20 milioane de lei, în timp ce un judeţ cu peste 800 000 de locuitori a primit 19 milioane de lei.

Prin urmare, începând de anul acesta, vor fi stabilite plafoane maxime şi minime de 37 lei si 23,5 lei per cap de locuitor, în funcţie de numărul de locuitori din fiecare judeţ.

În aceste condiţii, un număr de 20 de judeţe şi  municipiul Bucureşti vor avea bugetul suplimentat cu un procent de 5 % – 39 %, corecţiile urmând să fie realizate eşalonat,  pe o durată de 3 ani.  De asemenea, au fost necesare unele corecţii şi pentru judeţele Constanţa şi Tulcea având în vedere specificul acestora din punct de vedere turistic şi geografic.

Pentru acest an, serviciile de ambulanţă au alocat un buget de  633.835,3 mii lei, similar cu cel din 2010.

 

Adaugă comentariul tău