Câteva efecte pe termen lung ale dietei Atkins

Câteva îngrijorări cu privire la efectele dietei Atkins asupra riscului cardio-vascular au fost prezentate într-un studiu  efectuat pe un lot de femei din Suedia. Studiul arată că dieta cu conținut foarte scăzut de carbohidrați și grăsimi ar putea avea efecte adverse asupra inimii. Cercetătorii de la universitatea de medicină din Atena au folosit datele culese de la 43.396 femei suedeze într-o perioadă de 15 ani. Cifrele indică creșterea cu 4-5 cazuri  de boli cardio- vasculare la 10.000 de femei care au urmat dieta săracă în carbohidrați și înalt proteică,  fața de cele care nu au urmat-o.

Factorii care ar putea fi asociați cu creșterea riscului cu 5% ar fi echivalenți cu scăderea zilnică din alimentație a 20 de grame carbohidrați(o chifla mică) și creșterea aportului de proteine cu 5 grame(echivalentul unui ou fiert). Autorii afirmă că beneficiile pe termen scurt ale acestei diete în ceea ce privește scăderea în greutate ar putea fi anulate de efectele pe termen lung asupra sănătății inimii și vaselor de sânge.

Cercetătorii care au publicat studiul și-au atras însă și critici din partea opiniei internaționale , care contestă datele , motivând printre altele că nimeni nu ține o dietă timp de 15 ani.

Adaugă comentariul tău