Cât mai trăieşte un bolnav de SIDA

Speranţa de viaţă pentru pacienţii cu HIV care urmează tratament continuu a ajuns la 50 de ani, după depistarea virusului, informează Asociaţia Română a Producătorilor şi Importatorilor de Medicamente (ARPIM), citată de Mediafax.

 

În România, în iunie 2011 erau inregistraţi 10.642 pacienţi diagnosticaţi cu HIV şi SIDA, cu 243 mai multe cazuri decât la finele anului 2010, precizează ARPIM, citând date oferite de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”.

 

Dintre noile cazuri depistate, 27% sunt tineri cu vârsta între 20-24 ani, iar 63% au contractat virusul în urma unui contact sexual neprotejat. Cu toate acestea, speranţa de viaţă pentru pacienţii cu HIV care urmează tratament continuu a ajuns la 50 de ani.

 

Numărul persoanelor seropozitive din România este în creştere în primul rând din cauza lipsei preocupării pentru prevenţie. Într-un clasament realizat de firma de cercetare Health Consumer Powerhouse privind prevenirea infectării cu virusul HIV şi accesul la îngrijiri medicale, România se află pe ultimul loc din 29 de ţări.

 

În ceea ce priveşte tratamentul, în cazul persoanelor depistate la timp, HIV – afecţiune cândva necruţătoare – a intrat în categoria bolilor cu care în prezent se poate trăi normal mai mult timp, odată cu noile descoperiri din medicină.

 

„Din momentul descoperirii primelor tratamente pentru HIV şi până în prezent speranţa de viaţă a crescut considerabil datorită investiţiilor continue în cercetare şi dezvoltare. Astfel, o persoană seropozitivă, dacă urmează tratamentul fără intrerupere poate trăi şi până la 50 de ani din momentul depistării virusului. Mai mult, datorită noilor tratamente, mamele depistate cu virusul HIV au doar 3% riscuri de a naşte copii seropozitivi”, mai arată asociaţia.

 

Potrivit ARPIM, momentan, boala nu poate fi însă vindecată, medicamentele doar menţin scăzut nivelul virusului.

 

„Într-adevar, HIV este o afecţiune cu care se poate trăi astăzi, cu condiţia ca pacienţii să fie depistaţi la timp şi ulterior să aibă acces la tratament continuu. Întreruperea tratamentului este una dintre cele mai mari probleme. În acest mod, creşte riscul ca după o perioadă fără medicatie acelaşi tratament să nu mai fie la fel de eficient, afectând speranţa de viaţa a bolnavului. Astfel se ajunge în eşec terapeutic, iar medicii vor fi nevoiţi să găsească o altă schemă de tratament”, a declarat Iulian Petre, director executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

 

La rândul său, Cristian Luţan, director executiv adjunct ARPIM, a subliniat că industria farmaceutică are la nivel mondial în faza de cercetare şi dezvoltare 100 de noi medicamente.

 

La nivel mondial, în anul 2009, erau 33,3 milioane bolnavi seropozitivi, iar dintre aceştia 1,4 milioane erau europeni. Potrivit ARPIM, 30% dintre cei care au boala nu ştiu de existenţa acesteia.

Cuvinte cheie: ,

2 comentarii

 • Georgeta spune:

  Copilul meu in virsta de 28 de ani moare in chinuri din cauza acestei boli.A fost infectat in spital la virsta de 9 ani.De la virsta de 20 de ani n a mai luat tratamentul si acum se zbate in ghearele mortii. Un sfat tuturor celor bolnavi de aceasta boala:nu renuntati la tratament.Sfirsitul e groazic!

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 5.0/5 (2 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -2 (from 2 votes)
 • Alex spune:

  Imi pare rău….a murit ?

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Adaugă comentariul tău