Cât de dăunătoare sunt sprayurile de cameră

Sprayurile folosite în casă la curăţenie sau ca deodorante de cameră sunt dăunătoare funcţiei cardiace, arată un studiu realizat de cercetători elveţieni pe aproape 600 de femei elveţiene care-şi fac sigure menajul și publicat în Environmental Health Perspectives .

Se ştie de multă vreme că produsele de curăţenie dăunează căilor respiratorii, putând provoca chiar astm. Efectul lor asupra funcţiei cardiace era însă necunoscut până acum.

O echipă internaţională condusă de Amar Mehta de la Institutul tropical elveţian şi Universitatea din Basel a studiat 581 persoane, majoritatea casnice în vârstă, integrate în studiul asupra bolilor respiratorii. Ele au furnizat date precise despre folosirea sprayurilor, a substanţelor degresante pentru aragaz, a celor utilizate la călcat şi la împrospătarea atmosferei, ca şi a altor produse parfumate.

Cercetătorii au luat în calcul variabilitatea ritmului cardiac (VRC), indicator important în diferite patologii. S-a demonstrat că, cu cât participantele foloseau mai multe produse menajere, cu atât VRC-ul lor se altera, relatează oamenii de ştiinţă, printre care au fost şi francezi, şi spanioli.

Efectul a fost şi mai puternic în privinţa folosirii produselor de parfumare a camerelor, îndeosebi la femeile care aveau deja o boală de plămâni.

Potrivit autorilor, studiul confirmă faptul că utilizarea frecventă şi îndelungată a unor asemenea produse măreşte riscul de hipertensiune arterială şi de infarct la femeile în vârstă care le folosesc. Este prima dată că este pusă în evidenţă o astfel de legătură şi sunt necesare şi alte studii pe această temă, subliniază cercetătorii.

Adaugă comentariul tău