Carnea roșie crește riscul de mortalitate cu 12%

Consumul zilnic de carne de vită, porc sau miel creşte clar riscul de mortalitate, îndeosebi în cazul în care carnea este procesată, arată un studiu american menţionat de AFP. Acest risc scade cu 7% – 19% dacă acest tip de carne este înlocuit cu peşte sau pasăre, în funcţie de alimentul de substituţie, precizează principalul autor al studiului.

Un consum regulat de carne roşie duce la un risc crescut de mortalitate ca urmare a unor boli cardiovasculare şi cancere, scriu cercetătorii, care fac referire la carne roşie, carnea de vită, porc şi miel. Riscul este şi mai mare în cazul cărnii procesate, categorie care cuprinde costiţa, cârnaţii şi salamul.

Consumarea zilnică a unei porţii de carne roşie proaspătă sau procesată creşte riscul de mortalitate cu 12% la persoanele care o mănâncă faţă de persoanele care consumă puţină sau deloc.

Se recomandă înlocuirea unei porţii de carne roşie cu peşte, pasăre, nuci, legume uscate, produse lactate uşoare sau cereale complete pentru a se reduce semnificativ  mortalitatea.

Adaugă comentariul tău