Care sunt virusurile care pot da febră de origine neprecizată

Infecțiile virale sunt frecvent sursa sindromului febril fără cauză  aparentă la copii cu vârste cuprinse între 2 și 36 de luni, raportează un studiu publicat în numărul  de noiembrie a revistei americane Pediatrics. Testele virale specifice ar fi foarte utile în aceste cazuri, reușind să reducă folosirea  inadecvată de antibiotice.

Pacienții au fost copiii aduși la camera de garda cu febră (temperatura mai mare de 38  C) fără o cauză aparentă, cărora li s-a recoltat probe din sânge și nazo-faringe.

Cu ajutorul testării genetice PCR pentru virusuri , cercetătorii au identificat infecția virală  la 76 % dintre acești copii. Totuși , chiar dacă testele au confirmat prezența virusului, 51% dintre copiii la care se suspecta inițial infecție bacteriană au primit tratament cu antibiotice, subliniind importanța testelor specifice de detecție virală.

Cercetătorii au descoperit 4 virusuri care pot da febră de origine neprecizată: adenovirusul, virusul human herpes  6( HH6), enterovirusul și parechovirusul. Frecvența acestora a fost foarte mare comparativ cu frecvența infecției bacteriene sistemice (sepsis)  care în SUA a fost declarată de doar 1 % din cauze la copii cu febră.

Adenovirusul a fost cel mai frecvent identificat în sângele sau nazo-faringele copiilor cu febră, o descoperire surprinzătoare, deoarece această infecție era însoțită de creșterea numărului de leucocite (marker al infecției bacteriene) ,fiind tratată în 90% din cazuri cu antibiotice.

Luarea în considerare a unei infecții virale ar putea reduce consumul de medicamente iar faptul că cercetătorii au identificat cauzele celor mai frecvente infecții virale ca fiind produse de 4 virusuri , ar trebui să conducă la dezvoltarea unor teste de diagnostic specifice pentru acestea.

Cuvinte cheie: , , , ,

Adaugă comentariul tău