Care sunt copiii care vor avea probleme psihice când ajung la maturitate

Oamenii maltratați în copilărie vor avea probleme psihice când devin adulți. Maltratarea lasă urme în materia albă a creierului, ceea ce ar putea explica tulburările depresive sau recurgerea la droguri, relatează AFP.

Studiul a fost efectuat pe un grup de 19 adolescenţi voluntari care nu prezentau nicio tulburare psihiatrică, dar care au fost brutalizaţi în copilărie. Ei au fost victime ale unor violenţe psihice sau abuzuri sexuale sau au asistat la scene de violenţe în cadrul familiei lor timp de şase luni înainte de împlinirea vârstei de 12 ani.

Cercetarea a fost efectuat şi pe un grup martor de 13 adolescenţi voluntari care nu au fost nici subiecţii, nici martorii unor violenţe.

La capătul studiului care a durat cinci ani s-a constatat că cinci tineri, din cei 19, au dezvoltat o depresie, faţă de unul singur din grupul martor şi că patru au devenit consumatori de droguri, faţă de unul din celălalt grup. În cazul lor s-au observat modificări la nivelul materiei albe.

Materia albă a creierului se distinge de materia cenuşie, unde se concentrează neuronii, fiind formată din reţele de fibre nervoase învelite în mielină, care permit transferul de semnale în cantitate mare şi facilitează comunicarea între diferitele zone ale creierului.

Cercetarea trebuie aprofundată, deoarece mecanismul exact care induce perturbarea substanţei albe rămâne necunoscut.

Adaugă comentariul tău