Căpșunele și afinele salvează memoria

Consumul crescut de căpșune și afine pare să încetinească declinul cognitiv în cazul femeilor în vârstă, conform unui studiu publicat în Annals of Neurology. Cercetătorii americani au încercat să găsească conexiuni între aportul acestor fructe și declinul memoriei în cazul a 121.000 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani, chestionate între 1995 si 2001. Căpșunile și afinele par să încetinească declinul memoriei cu până la 2,5 ani, însemnând că femeile care le consumă au o memorie asemănătoare cu a femeilor cu până la 2,5 ani mai tinere.

Aceste fructe sunt bogate în flavonoizi, în special antocianidine,  substanțe care  traversează bariera hemato-encefalică  și se localizează în hipocamp, cunoscut ca fiind aria  din creier implicată în învățare și memorie. Flavonoizii au puternic efect antioxidant și antiinflamator, reducând stresul oxidativ și inflamația care contribuie la degradarea cognitivă. De asemenea, îmbunătățesc funcțiile neuronale (durata de viață a neuronilor) și ameliorează declinul cognitiv asociat vârstei.

Astfel dacă se va consuma o porție de afine sau două de căpșune pe săptămână, vor exista beneficii asupra memoriei. Nu trebuie uitați ceilalți factori care garantează păstrarea capacităților cognitive la bătrânețe: dieta echilibrată, exercițiile fizice și stimularea intelectuală.

Cuvinte cheie: , , ,

Adaugă comentariul tău