Capacităţile intelectuale scad de la vârsta de 45 de ani

Capacităţile intelectuale ale omului încep să scadă de la vârsta de 45 de ani, potrivit unui studiu realizat de institutul francez Inserm şi de Univerity College din Londra, relatează AFP.

Studiul a fost realizat pe baza unor teste de memorie, de vocabular, de raţionament şi de exprimare verbală efectuate pe 5.198 de bărbaţi şi 2.192 de femei cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani, evaluarea realizându-se pe parcursul unui deceniu.

 Pe durata celor 10 ani cuprinşi în evaluare, performanţele intelectuale au scăzut cu 3,6% în cazul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 45 şi 49 de ani şi cu 9,6% pentru cei cu vârste cuprinse între 65 şi 70 de ani. În cazul femeilor, scăderea acestor capacităţi este identică pentru prima grupă de vârstă, dar mai puţin accentuată decât în cazul bărbaţilor (-7,6%) în cazul celei de-a doua grupe de vârstă.

Deşi este recunoscut faptul că performanţele intelectuale scad odată cu înaintarea în vârstă, momentul de început al acestui declin rămâne un subiect controversat. Potrivit Inserm, studii recente înclină mai degrabă să infirme ipoteza că acest fenomen începe la vârsta de 60 de ani.

De asemenea, stilul de viață și regimul alimentar adoptat de fiecare individ în parte contribuie la deteriorarea intelectului.

Adaugă comentariul tău