Când ne fac bine și când ne îmbolnăvesc suplimentele alimentare

Dacă acum câțiva zeci de ani bunicii noștri își luau vitaminele și mineralele necesare pentru o viață sănătoasă din alimente, în prezent tot mai mulți apelează la suplimente alimentare. Cât de bune sunt acestea și cum ar trebui să le combinăm ca să nu agraveze starea de sănătate în loc să o amelioreze, ne vor explica specialiștii noștri de pe DoctoriOnline.

În prezent există foarte multe tipuri de suplimente alimentare pentru tot felul de afecțiuni, noi însă ne vom referi la cele mai cumpărate de către români.

 1. Suplimente alimentare energizante:
 1. a. Spirulina Chlorella Plus de la CaliVita – 100 tablete

Produsul face parte din gama suplimentelor alimentare CaliVita. Potrivit companiei, suplimentul este atât detoxifiant, cât și imuno-stimulator și energizant.

Din prospect aflăm că Spirulina Chlorella oferă urmatoarele beneficii: crește rezistența fizică, susține buna funcționare a ficatului și tubului digestiv, este o sursă naturală excelentă pentru alcanizare și detoxifiere, susține curele de slăbire, crește performanțele sportive, asigurând un aport sporit de proteine.

Indicații:

Suplimentul se recomandă cu precădere în hipovitaminoze sau carențe de minerale (Ca, Mg și Zn). Este foarte indicat în cazuri surmenaj și oboseală.

Suplimentul este indicat pentru:

 • energizarea organismului
 • viață activă
 • practicarea unui sport
 • efort fizic intens
 • supliment în curele de alcanizare și detoxifiere
 • diete sărace în proteine

Contraindicații:

– Persoanele care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide trebuie să ceară sfatul medicului înainte de a începe consumul de Spirulina Chlorella Plus

– Acest produs nu poate înlocui o alimentație variată și echilibrată sau un mod sănătos de viață

Preț: 115 lei.

Produsul poate fi achiziționat din farmacii.

DOPPELHERZ AKTIV MAGNEZIU + B1 + B6 + B12 + Acid Folic sau Magneziu Vitamina B6

Deoarece o mare parte dintre români cumpăra constant Mangneziu Vitamina B6, vom prezenta care sunt efectele acestor suplimente alimentare. Am ales să descriem produsul Dopplelhez Aktiv Magneziu+B1+B6+B12+ Acid folic vizavi de Magneziu B6 simplu.

Comprimatele de la Doppelherz oferă substanțe nutritive importante pentru inimă, mușchi, metabolismul energetic și celula nervoasă. Practic, vedem că acestea sunt recomandate nu doar celor care fac eforturi fizice, ci și celor suprasolicitate din punct de vedere psihic.
Indicații:

 • În cazuri de carență sau pierderi excesive de magneziu
 • În situații de stres, oboseală, anxietate
 • Pentru a mări rezintența organismului în cazul diferitelor tipuri de infecții
 • Pentru a da energie organismului
 • Pentru o bună funcționare a mușchiului cardiac și a creierului.

Magneziul este important pentru alimentarea cu energie a celulelor organismului; este important pentru activarea enzimelor și de aceea este necesar pentru metabolismul energetic, pentru funcțiunea celulelor nervoase și a aparatului muscular;

Vitamina B1 este indispensabilă pentru metabolismul la nivelul celulei nervoase.

Vitamina B6 este necesară pentru metabolismul aminoacizilor și participă în procesul de diviziune celulară. De asemenea, este importantă pentru a susține imunitatea organismului și pentru formarea globulelor roșii.

Vitamina B12 este importantă în procesul de hematopoieză și are rol benefic asupra întregului sistem nervos. Este folosită și la formarea stratului protector pentru fibrele nervoase din creier. Acționează, de asemenea, în sinteza proteinelor care participă la edificarea diferitelor țesuturi.

Acidul folic participă la procesul de diviziune a celulelor și la regenerarea acestora, precum și la transportul de oxigen.

Acidul folic în combinație cu vitamina B6 și B12 este important pentru menținerea sănătății inimii și a circulației.

Practic aceste suplimente sunt recomandate celor care depun atât efort fizic, cât și psihic. Pe lângă faptul că dau energie, reduc stresul și oboseala.

În ceea ce privește Magne B6, aceste suplimente ajută în stări de oboseală, stres și anxietate. De asemenea se recomanadă suplimentul atunci când există o carență de magneziu.

Contraindicații:

 • Insuficiență renală gravă
 • În timpul sarcinii utilizarea magneziului se va face numai în carențe de magneziu confirmate. Se va evita utilizarea magneziului în perioada de alăptare.

Reacții adverse: Eventuale manifestări diareice sau dureri abdominale.

Preț: între 13 lei (Magneziu B6) și 23 de lei (Dopplelhez Aktiv Magneziu+B1+B6+B12+ Acid folic). Prețurile variază în funcție de farmacie.

 1. 2.      Suplimente alimentare pentru  memorie:
 1. Lecitina (de la diverse companii farmaceutice)

Lecitina este o componentă esențială a membranei celulare, care conține acid fosforic și acizi grași, necesari în funcționarea ficatului și sistemului nervos central. Studenții apelează în special în perioadele de examen la aceste suplimente pentru a asimila cât mai multă informație.

Indicații:

 • Lecitina este recomandată persoanelor care au probleme biliare, persoanelor obeze, care depun activitate intelectuală intensă, care consuma în execes grăsimi de origine animală și persoanelor al căror nivel al colesterolului sanguin este peste limita superioară admisă.
 • Este cunoscut faptul ca în cazul elevilor și studentilor, lecitina îmbunătățește capacitatea de memorare și concentrare.
 • Stimulează arderea grăsimilor din organism, curăță pereții vaselor sanguine și întărește mușchiul inimii, prin urmare, asigură buna funcționare a sistemului cardio-vascular.
 • În cazul sportivilor este recomandată pentru creșterea randamentului fizic.
 • Influenţează favorabil calitatea pielii și combate căderea părului.
 • În cazul convalescenților accelerează capacitatea de refacere a organismului, iar în cazul persoanelor ce suferă de ateroscleroză, dar într-un stadiu incipient, încetinește uzura sistemului nervos.

Contraindicații:

 • Nu este recomandat consumul de lecitină în cazul persoanelor bolnave de diabet.
 • În rest, conform actualelor cunoștințe medicale, preparatul nu are nici un fel de efecte nedorite și contraindicații.

Preț: În jur de 18 lei, în dependență de numărul de drajeuri și farmacia de unde este achiziționat produsul.

 1. Ginkgo Biloba

În ultimii ani tot mai des vedem la televizor reclame pentru Ginkgo Biloba sau Memo Plus, două tipuri de suplimente alimentare recomandate în special studenților în perioadele de sesiune. De ce? Pentru că extractul de Ginkgo Biloba îmbunătățește capacitatea de concentrare și memorare.

Beneficiile aduse de această plantă sunt nenumărate. Este folosită în cazul vârstnicilor, tinerilor și persoanelor ce suferă diferite boli mintale, pierdere memorie, probleme de circulație sanguină, extremități ale membrelor reci etc.

Indicații:

 • Extractul de Ginkgo Biloba îmbunătățește  circulația sângelui, fapt pentru care produsele pe bază de substanțe extrase din această plantă se administrează persoanelor cu extremități reci.
 • Calmează durerile provocate de crampe musculare.
 • Contribuie eficient în protecția vaselor de sânge, evitând apariția de varice.
 • Previne accidentelele cerebrale și atacul cardiovascular.
 • Unele studii arata ca poate chiar reduce riscul cancerului la sân la femei și poate fi folosită și în tratarea impotenței la bărbați.
 • Preparatele pe bază de Ginkgo biloba îmbunătățesc memoria, circulația sângelului, reduc senzațiile de înțepături și amorțeli ale membreleor, ajută la menținerea colesterolului în limite normale, îmbunătățesc tonusul muscular și prelungesc durata vieții încetinind procesele de îmbătrânire.

Contraindicații:

 • Afecțiunile prezentate mai sus sunt doar câteva din lungul șir de boli care sunt tratate cu produse ce conțin extract de frunze de Ginkgo biloba. Aceste produse sunt recomandate tuturor persoanelor, cu excepția femeilor însărcinate.

Preț: Între 12 și 28 de lei. Depinde însă de cantitate și farmacia de unde este achiziționat produsul.

 1. Suplimente pentru mărirea capacităților intelectuale și pentru sănătatea sistemului nervos
 1. Prospect B Complex + Vitamina C

Pentru sănătatea sistemului nervos B-complex ajută persoanele să treacă fără dificultăţi de stresul asociat unor perioade încărcate de proiecte sau de oboseala acută acumulată în zilele cu activitate intelectuală intensă. B-complex reprezintă cea mai eficientă formulă în asigurarea aportului tuturor vitaminelor grupului B, iar suplimentul de vitamina C îi potenţează efectele.

Indicații:

–          se recomandă în perioadele cu activitate intelectuală intensă

–          asigură toate vitaminele grupului B.

–          stimulează apetitul și digestia și promovează o refacere generală rapidă a organismului în cazurile de convalescență sau de astenie.

Contraindicații:

–         Hipersensibilitate la clorhidrat de tiamină, riboflavină, clorhidrat de piridoxină, nicotinamidă, D-pantenol sau la oricare dintre excipienţi.

–         Tratamentul concomitent cu levodopa în absenţa asocierii unui inhibitor al decarboxilazei

Preț: Între 16 și 35 de lei, în dependență de numărul de drajeuri din cutie.

 1. Coenzima Q10

Q10 este recomandată persoanelor peste 40 de ani, bolnavilor cardiaci, în special celor cu insuficiență cardiacă, persoanele aflate în timpul curelor de slăbire sau persoanelor care desfășoară activități intelectuale intense și solicitante

Indicații:

–          Imbunătățește calitativ  vieța celor cu boli cardiace, crește rezistența la efort și reduce frecvența și intensitatea durerilor cardiace.

–          Stimulează activitatea psihică și îmbunătățește capacitatea de efort intelectual.

–          Încetinește apariția efectelor îmbătrânirii.

–          Previne oboseala și susține eforturile organismului în perioadele de stres.

–          Reduce incidența apariției bolilor neoplazice prin efectul antioxidant.

Efecte adverse:

Ca efecte adverse în cazul administrării unei doze de 100 mg de CoQ10 pe zi, se poate constata o ușoară insomnie, la o serie de pacienți. În situația administrării unei doze mai mari – 300 mg/zi, o perioadă mai lungă, se poate constata creșterea enzimelor hepatice, fără însă, a se constata toxicitate hepatică. Alte efecte secundare care se pot constata, sunt: rash cutanat, greață, dureri abdominale, amețeală, sensibilitate la lumină, iritabilitate, cefalee și oboseală.

Contraindicații:

Administrarea concomitentă a unui tratament hipocolesterolemiant și hipoglicemiant poate reduce nivelul și efectul CoQ10.

CoQ10 reduce efectul anticoagulantelor warfarinice (Cumadina) și scade necesarul de insulină la pacienții diabetici.

Preț: de la 23 la 80 de lei, în dependență de producător, cantitate și farmacia de unde este achiziționat produsul.

 1. Suplimente alimentare pentru detoxifiere
 1. ColonHelp

Potrivit producătorului, ColonHelp este un supliment cu fibre, 100% natural. Principalele ingrediente ale ColonHelp sunt semințele de in (52%) și psyllium (33%), recunoscute pentru proprietățile lor laxative și detoxifiante. Eliminarea deșeurilor din colon și prevenirea bolilor datorate intoxicării organismului sunt principalele căi de acțiune ale produsului ColonHelp.

Indicații:

–          Elimină toxinele din colon,

–          Tratează și previne constipația

–          Intervine în cazul persoanelor cu tranzit lent

–          Îmbunatațește digestia, prevenind balonările

–          Reduce aciditatea gastrică

–          Ajută în curele de slăbire

–          Scade colesterolul

–          Menține glicemia în limite normale

–          Previne cancerul de colon

–          Ameliorează simptomele sindromului de colon iritabil

–          Stimulează imunitatea

–          Contribuie la tratarea hemoroizilor

–          Previne alergiile și eczemele

–          Ajută la refacerea ficatului

–          Menține pielea tânără și frumoasă, iar părul strălucitor

Contraindicații:

Potrivit producătorului, ColonHelp nu ar avea contraindicații.

Preț: Între 112 și 129 lei.

 1. Suplimente Herbalife

Pentru detoxifiere Herbalife propune pastille din plante PM și AM, care trebuie luate într-o cură de 21 de zile.

Deși producătorul afirmă că formula de curățire ajută la activarea eliminării deșeurilor din organism, oferind un amestec sinergic de 21 plante aminoacizi și enzime de origine vegetală necesare sănătății, medicii noștri ne vor spune cum stau în realitate lucrurile cu aceste suplimente.

 1. Suplimente ,,All in One”

Mai există o caterogie de suplimente alimentare care ar conține toate vitaminele, mineralele și oligoelementele esențiale, într-o formulă completă de la A la Zinc, cum ar fi ,,Centrum”, ,,Pikovit” sau ,,Duovit”. Despre efectele acestora, dar și despre contraindicații, ne vor explica mai multe medicii de pe DoctoriOnline.ro.

 

 

3 comentarii

 • Ana-Maria spune:

  Sufeream de insomnie, aveam tensiunea marita si uneori eram depresiva din cauza colesterolului marit, dar dupa administrarea de Magnerot ( pastile de magneziu ) mi-am revenit relativ repede, cam in 2 saptamani.

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 • Doina spune:

  Am o mare problema cu carceii, in special in timpul sofatului si cand port tocuri. Fac sport de cateva ori pe spatamana, am o dieta echilibrata si cu toate astea carceii tot apar. Un prieten mi-a recomandat Magnerot, un produs pe baza de Mg. Ce parere aveti?

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 • Petruta spune:

  Numai eu stiu ce spasme musculare, nervozitate crescută, oboseală, fobii si atacuri de panică induram inainte de a-mi administra Magnerot ( cine n-are prieteni sa-si faca !) ; rezultatele pozitive n-au intarziat sa apara , dupa doar 2-3 saptamani parca eram alt om.

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -2 (from 2 votes)

Adaugă comentariul tău