Cancerul de sân, depistat prin test sanguin

Un test sanguin ar putea fi un bun indicator al riscurilor de recidivă în cazul cancerului la sân, atunci când acesta se află în stadiu localizat, arată un studiu apărut miercuri în revista britanică The Lancet Oncology.

Prezenţa şi numărul celulelor tumorale care circulă (CTC) în sânge permit anticiparea riscurilor unei evoluţii nefavorabile la pacientele bolnave de cancer la sân. Prezenţa uneia sau a mai multor CTC a permis anticiparea unor recidive precoce şi a scăderii şanselor de supravieţuire arată cercetători de la Anderson Cancer Center din Universitatea Texas, autori ai studiului.

Tipul de test sanguin pentru cuantificarea CTC duce la identificarea timpurie a pacientelor, care pot beneficia astfel de tratament suplimentar, cum ar fi chimioterapia, pentru scăderea riscurilor de recidivă.

Echipa de Texas a efectuat teste pe 302 paciente, între februarie 2005 şi decembrie 2010, bolnavele având un cancer la sân localizat – fără metastaze – şi nefiind tratate cu chimioterapie. La un sfert din paciente, prelevările sanguine au arătat prezenţa CTC. În acest grup, o pacientă din şapte a recidivat după tratament şi una din zece a decedat pe perioada testului.

În schimb, în rândul pacientelor la care testele de sânge nu arătaseră prezenţa CTC s-a înregistrat o rată a recidivei de numai 3% şi o rată a mortalităţii de 2%.  În ceea ce priveşte pacientele cu cele mai mari concentraţii de CTC, legătura a fost şi mai evidentă, înregistrându-se 31% de paciente decedate sau în recidivă.

Noul studiu demonstrează că nu este nevoie ca boala să fie în stadiu avansat pentru ca celulele canceroase să se răspândească (prin sânge) şi să reducă şansele de supravieţuire. Alţi cercetători îndeamnă totuşi la prudenţă şi la realizarea unor studii clinice mai vaste iar dacă testele sunt concludente va fi nevoie de schimbarea protocoluluide tratament a pacientelor cu cancer la sân.

Adaugă comentariul tău