Cafeaua ține demența departe

Pacienții cu disfuncție cognitivă ușoară ar putea fi capabili să evite apariția demenței bând câteva cești de cafea pe zi. Studiul  publicat în revista  Journal of Alzheimer’s Disease  a arătat că pacienții care aveau un nivel al cafeinei plasmatice de 1200 ng/mL au evitat progresia către demență pe o perioadă de urmărire de la 2 la 4 ani. E foarte probabil că doar cafeina din cafea, și nu din alte surse, să fie cea care oferă protecție împotriva bolii.

Nivelul de 1200 ng/mL pare să fie un prag important, fiind nevoie de 3- 5 cești de cafea  zilnic pentru a atinge acest nivel în sânge, și nu se cunoaște dacă această cantitate trebuie băută sau nu fracționat pe durata unei zile.

Printre cei mai importanți factori care împiedică instalarea demenței sunt nivelul crescut de activitate fizică și psihică, absența hipertensiunii, aportul de antioxidanți din fructe  și legume.

Studiul a arătat că, la nivel cerebral, cafeina scade nivelul enzimei necesare pentru producerea beta amiloidului  implicat în apariția demenței. De asemenea , pe lângă cafeină, cafeaua e bogată în antioxidanți  și componente cu efect anti-inflamator, care participă la reducerea riscului de boală.

Pentru a  întări aceste rezultate e nevoie de alte studii clinice detaliate, dar și de aflarea răspunsului la întrebarea: oamenii sunt protejați de demență pentru că beau cafea sau pentru că au sau fac altceva, diferit față de ne-băutorii de cafea?

Adaugă comentariul tău