Bacteria momentului: Escherichia coli (E. coli). Cât de periculoasă este?

Mediatizată peste noapte, din cauza infecțiilor la scară mare în Europa, Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care se găseşte  în mod normal în intestinul oamenilor şi animalelor  cu sânge cald. Cele mai multe tulpini de E.coli sunt inofensive. Cu toate acestea unele dintre ele, cum ar fi  E. coli enterohemoragică (EHEC) poate provoca o gravă toxiinfecţie alimentară. Există, în general, un fond de cazuri sporadice, cu focare ocazionale. Unele dintre acestea au implicat un număr mare de cazuri, cum ar fi în Japonia, în 1996, când din cauza consumului de varză şi  ridichi contaminate au fost îmbolnăvite 9.451 de persoane.

 Surse de infecţie

Modalitatea de  transmitere a E.coli este  pe cale oral-fecală existând şi purtători sănătoşi, în cazul în care indivizii nu prezintă semne clinice de boală, dar sunt capabili de a infecta alte persoane. Perioada de timp în care omul infestat poate răspândi boala este de aproximativ o săptămână sau mai puţin la adulţi, dar poate fi mai mare la copii bolnavi.

În primul rând, bacteria este transmisă la om prin consumul de alimente contaminate, cum ar fi produsele crude sau insuficient preparate termic din carne tocată şi din lapte crud, respectiv prin contaminarea apei cu fecale. Exemple de alimente implicate în focare de E. coli O157: H7 includ hamburgeri insuficient preparaţi termic, salam uscat, lapte nepasteurizat, cidru de mere, iaurt, brânză şi lapte.

Un număr tot mai mare de focare sunt asociate cu consumul de fructe şi legume (castraveții, varza, salata verde,) contaminate  cu materiile fecale de animalele domestice sau sălbatice în timpul cultivării sau al manipulării. S-a demonstrat că şi seminţele germinate sunt o sursă foarte mare de infestare, agenţii patogeni găsiţi pe legume, provenind din aceste seminţe – aşa cum s-a întâmplat în cazul actualei epidemii izbucnite în Germania. De asemenea, bacteria poate fi găsită în iazuri, în fântâni şi în jgheaburi de apă.

Boala cauzată de EHEC

EHEC produce toxine, cunoscute sub numele de verotoxine sau toxinele ”Shiga-like” datorită asemănării lor cu toxinele produse de Shigella dysenteriae. Simptomele bolii cauzate de EHEC includ crampe abdominale şi diaree care poate, în unele cazuri, progresa la diaree cu sânge (colită hemoragică). Pot să apară de asemenea, febră şi vărsături. Perioada de incubaţie poate varia de la 3 la 8 zile, cu o medie de 4 zile. Majoritatea pacienţilor se recuperează în 10 zile, dar la un procent mic de pacienţi (10%) – copii  şi persoane în vârstă –  infecţia poate duce la sindromul hemolitic uremic (SHU), care pune viaţa în pericol. SHU este caracterizat prin insuficienţă renală acută, anemie hemolitică (hematiile sunt distruse în interiorul vaselor microscopice de sânge) şi trombocitopenie (scăderea numărului de trombocite care au rol în coagularea sângelui). În general, sindromul hemolitic uremic este cea mai frecventa cauza de insuficienţă renală acută la copiii mici. Acesta poate cauza complicaţii neurologice (cum ar fi convulsii, accident vascular cerebral şi comă) şi insuficienţă renală cronică, la  aproximativ 50% din supravieţuitori. 

Metodele de prevenire

Măsurile de prevenire a infecţiei cu  E. coli O157: H7 sunt similare cu cele recomandate pentru alte toxiinfecţii alimentare. În primul rând se impun măsurile de control în toate etapele lanţului alimentar, de la producţia agricolă până la prelucrarea şi prepararea alimentelor. Din cauza faptului că bacteria poate trăi în apă şi poate constitui o sursă mare de infecţie, sunt necesare măsuri de protejare a suprafeţelor de apă, de deşeurile de origine animală. Bacteria se poate dezvolta la temperaturi care variază de la de la 7 ° C la 50 ° C, cu o temperatură optimă de 37 ° C.

Unele EHEC pot  să crească în alimente acide, până la un pH de 4,4 şi în produsele alimentare. Aceasta este distrusă prin gătirea produselor alimentare la o temperatură de peste 70 ° C.

Dr. Cornelia Dogaru, boli infecțioase

Un comentariu

 • Baicu spune:

  Dupa tratament poate merge la plaja?

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 3.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Adaugă comentariul tău