Avastin, noul medicament în tratamentul cancerului ovarian

Comisia Europeană a aprobat recent utilizarea unui nou medicament produs de compania elvețiană Roche, pentru tratamentul de prima linie (după intervenția chirurgicală) la pacientele cu  cancer ovarian avansat, nou diangnosticat. Medicamentul devine astfel disponibil, în această nouă indicație, în toate țările Uniunii Europene, inclusiv România.

Cancerul ovarian este cea mai frecventă cauză de deces dintre afecțiunile ginecologice maligne, aproximativ 220.000 de femei fiind diagnosticate, la nivel global, cu aceasta boală în fiecare an, numărul de decese înregistrate anual fiind de 140.000. Aprobarea acestui nou medicament pentru tratamentul cancerului ovarian reprezintă un pas înainte important în tratamentul acestei boli, limitat până acum la intervenții chirugicale și chimioterapie.

În cadrul programelor de cercetare clinică s-a demonstrat  că pacientele cu cancer ovarian în formă avansată, nou diagnosticate, care au primit tratament cu medicamentul produs de Roche, plus chimioterapie și apoi au continuat tratamentul doar cu acest nou medicament, au trăit semnificativ mai mult, fără ca boala să progreseze, comparativ cu pacientele  care au primit tratamentul standard cu chimioterapie.  

Același medicament este, în prezent, aprobat în SUA și Europa pentru tratamentul mai multor forme avansate de cancer cum ar fi cancerul colorectal, cancerul de sân, cancerul renal sau cancerul bronho-pulmonar non microcelular.

Cancerul ovarian este a opta cea mai frecvent diagnosticată formă de cancer și a saptea cauză de mortalitate la femei, în întreaga lume.

Intervenția chirurgicală menită să îndepărteze cât mai mult posibil din tumora, urmată de chimioterapie, sunt modalitatile cele mai frecvente de tratament, dar, din păcate, majoritatea pacientelor sunt diagnosticate în faza avansată a bolii când este nevoie de tratament suplimentar.

Adaugă comentariul tău