Avantajele Asociației Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem

Recoltarea celulelor stem a devenit în ultimii ani o practică obișnuită, ce acompaniază un număr din ce în ce mai mare de nașteri din mediu urban. Recoltarea sângelui ombilical, cu sau fără recoltare de porțiune de cordon ombilical, este o opțiune luată în calcul din ce în ce mai mult de către tinerii părinți. Importanța celulelor stem, bolile pe care celulele stem le vindecă, chiar și detalii tehnice legate de variantele de procesare și stocare, sunt lucruri deja cunoscute, discutate și analizate de către tinerele familii, atunci când decid că vor recolta celulele stem ale copilului lor.

Și totuși, rămâne un gen de întrebare la care părintii fac eforturi mari pentru a afla răspunsul. Chiar și atunci când au găsit răspunsul, tot rămâne o urmă de îndoială în decizia lor: “Oare cât de corectă este această bancă de celule stem? Cât din etica medicală este respectată în activitatea ei? Oare banca pe care am ales-o are o reală activitate științifică, îmi procesează proba corect, este conectată la cercetarea internațională?”  Sunt doar câteva dintre întrebările pentru care părinții simt nevoia unei garantări externe băncii.

Din acest motiv a luat ființă Asociația Română a Băncilor Acreditate de Celule Stem (ARBACS). Este prima și singura organizație nonguvernamentală la nivel național,care va promova, apara și reglementa desfășurarea în cadru legal, precum și pe  principii morale, etice și științifice a activității companiilor care activează în domeniul stocării celulelor stem. ARBACS a fost înființată în anul 2012 la inițiativa a trei companii  de celule stem: Stem SURE, Cord Blood Center și Biogenis. Este o organizație non-guvernamentală, non-profit, apolitică și independentă, care își propune să fie garantul din punct de vedere etic al activității băncilor de celule stem din țara noastră. Mai mult de atât, organizația își propune să fie un partener de încredere al autorităților din domeniul sănătății și al comunității medicale, contribuind activ la crearea unui sistem de sănătate performant.

Părinții ce se gândesc să recolteze celule stem la nașterea copilului lor pot găsi în ARBACS un aliat de nădejde. Scopul declarat al Asociației este să vegheze pentru ca recoltarea celulelor stem să fie un serviciu medical de înaltă calitate, oferit într-un cadru etic, pentru orice părinte din țara noastră, după o promovare corecta și responsabilă. Din acest motiv, atunci când aleg o bancă membră ARBACS, părinții obțin o garanție în plus cum că informațiile primite din partea băncii sunt corecte, sunt păstrate standardele de etică medicală, iar grija față de pacient este un punct central al activității acelei bănci.

Printr-o colaborare conjugată cu autoritățile statului (Ministerul Sănătății, Agenția Națională de Transplant, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, etc.), precum și cu Institute și unităti de cercetare (clinici, universități, proiecte europene, politici de sănătate, etc), societăți medicale, societatea civilă (O.N.G.uri, asociații, etc), ARBACS își dorește să fie un pion activ în sistemul de sănătate din țară. La fel ca și organizațiile similare internaționale (Cord Blood Europe spre exemplu – Asociația Europeană a Băncilor Private de Celule Stem ), organizația românească, ARBACS, este o platformă de cooperare și de schimb de informații corecte în domeniul celulelor stem.

ARBACS este o garanție în plus pentru tinerele familii a faptului că recoltarea, procesarea și stocarea celulelor stem se face la standarde medicale înalte și în deplină respectare atât a legislației naționale, cât și a legislației Uniunii Europene.

Celulele stem reprezintă un domeniu de vârf al Medicinei internaționale. Dacă acum câțiva ani ne gândeam la tratamentele cu celule stem ca și tratamente ale viitorului, ele devin rapid opțiuni de tratament ale zilelor noastre. Recoltarea celulelor stem la naștere devine din ce în ce mai importantă pentru  sănătatea generației viitoare. Din acest motiv, recoltarea la standarde de calitate europeană și responsabilitatea actului medical înseamnă dezvoltarea pe baze corecte și clare a acestui domeniu de vârf, în România dar și pe plan mondial.

Scopul ARBACS este excelența în furnizarea serviciului de recoltare celule stem.

dr. Monica Novac, scientific medical advisor Stem Sure Solution

Citește și Ghidul Transplantului de Celule Stem

Adaugă comentariul tău