Atenție părinți! Medicamentele nu sunt bomboane

De câte ori i-ați dat copilului antibiotice în decursul unui an? Multe mămici vor răspunde că de cel puțin 2-3 ori au apelat la astfel de medicamente pentru a trata diferite boli. Însă cât de corect este acest lucru, mai ales că, de multe ori, decizia tratamentului nu este luată de către medic, ci de părinte.

Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a subliniat într-o conferinţă de presă că părinţii nu trebuie să le dea copiilor antibiotice fără să consulte un medic, susţinând că mulţi preferă să caute pe internet medicaţia care ar fi necesară în afecţiunea respectivă.

Potrivit lui Streinu Cercel, 60%-70% dintre  infecţii sunt de origine virală iar virusurile nu răspund la antibiotice, deci, părinţii nu trebuie să le dea copiilor antibiotice fără să consulte un medic. În ultimii zece ani a apărut o nouă patologie legată de interacţiunile dintre medicamente cel mai afectat organ din cauza consumului de medicamente fiind ficatul,  prin care se metabolizează şi apoi rinichiul. Streinu Cercel a accentuat  faptul că părinţii trebuie să se adreseze medicului de familie, specialistului şi farmacistului când apare o problemă de sănătate.

Câţi părinţi dau tratament după ureche

Problemele cele mai mari datorate automedicaţiei se întâlnesc în cazul bacteriilor care devin rezistente la antibioticele uzuale  pentru tratamentul unor boli considerate anterior simple fiind nevoie să se folosească cele mai noi generații de medicamente. Potrivit unui studiu realizat în luna martie privind comportamentul părinţilor legat de automedicaţie, 60% dintre părinţi dau medicamente copiilor fără recomandarea medicului. Aceeaşi cercetare arată că 41% dintre copii au primit vitamine sau suplimente alimentare, dar şi medicamente pentru infecţii, analgezice, descongestionante nazale, iar 35% au primit chiar antibiotice fără să se consulte un medic. Studiul menţionat face parte din campania de responsabilitate socială ”Medicamentele nu sunt bomboane”, organizată cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Adaugă comentariul tău