Atenție la suplimentele nutritive pe care le luați cu regularitate

Suplimentele folosite pentru fortificarea corpului și pierdere în greutate au constituit cea mai frecventă cauză a suferinței hepatice asociată consumului suplimentelor nutritive și produselor pe bază de plante. Datele au fost strânse din 8 centre naționale din SUA și analiza lor a fost prezentată în cadrul manifestării Săptămâna Bolilor Digestive 2012.

Suplimentele nutritive includ remedii din plante, suplimente pentru body-building, suplimente de hrană și orice substanță care se cumpără fără rețetă medicala sau online  și care nu e prescrisă de un medic.Toxicitatea  hepatică este motivul esențial pentru care un medicament este retras de pe piață. Aproximativ 40% dintre americani iau cel puțin un  supliment nutritiv iar toxicitatea potențială a acestor produse nu e bine stabilită.

Investigatorii au determinat peste 1.048 de cazuri de suferință hepatică  într-o perioadă de 8 ani. Dintre cazurile atribuite suplimentelor 31 % se datorau produselor pentru body-building (in general steroizi anabolizanți) și 18 % produselor de slăbit.  Mai puțin de 10 % dintre cazuri se datorau produselor pentru întărirea imunității, împotriva răcelii sau tusei, produselor pentru păstrarea sănătății mentale iar rar a existat o legătură între suferința hepatică și multivitamine, ierburile chinezești, antiinflamatoare, analgezice, energizante, suplimente  împotriva insomniilor sau problemelor de potență sexuală.

Ingestia acestor produse a determinat spitalizarea în jumătate din cazuri cu 7% cazuri de insuficiență de organ dar niciun transplant în cazul steroizilor  pe când 12 % dintre cei care au folosit produse de slăbit au avut insuficiență hepatică și 12 % au necesitat chiar transplant hepatic.

Unul din semnele afectării hepatice produse de steroizii anabolizanți este icterul care poate dura și câteva luni, pe când efectele drogurilor de slăbit sunt mai grave asupra ficatului cu creșterea marcată a transaminazelor, fără icter. Specialiștii descurajează categoric folosirea acestor tipuri de produse provenite mai ales din surse nesigure , datorită efectului toxic pentru întregul organism.

Adaugă comentariul tău