Atenție la medicamentele luate înainte de sarcină

Folosirea în perioada prenatală a medicamentelor de tip antiinflamatoare non- steroidiene este asociată cu un risc scăzut spre moderat de malformații ale fătului, după cum se arată un studiu publicat în revista American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Deși  nu sunt un factor de risc major, dintre medicamentele incriminate amintim ibuprofenul, aspirina și naproxenul. Folosirea lor în perioada concepției sau în primul trimestru de sarcină, este asociată cu defecte ale cavității orale, ale tubului neural-spina bifidă, anecefalie (lipsa creierului mare), anoftalmie, microoftalmie, stenoză de valvă pulmonară, defecte la nivelul membrelor.

Autorii sugerează că sunt necesare alte studii mai detaliate care să cuprindă doza, frecvența, momentul administrării și indicațiile acestor medicamente. De asemenea, având în vedere riscul relativ mic, specialiștii nu sfătuiesc femeile care urmează tratamente cronice cu aceste medicamente sa le întrerupă pe parcursul sarcinii, punând în balanță riscurile și beneficiile lor.

Medicii ar trebui să-și sfătuiască  pacientele  să-și rezume aportul de medicamente doar la cele strict necesare. Se estimează că 50% dintre sarcini sunt neplanificate, iar specialiștii trebuie să ia in considerare posibilele efecte adverse teratogene la femeile aflate la vârsta procreierii  care necesită tratament medicamentos chiar și cu substanțe care nu nevoie de prescripție medicală.

Adaugă comentariul tău