Atenție la ce mănânci! Comisia Europeană interzice aditivii în unele alimente

Citim pe etichetele alimentelor pe care le cumpărăm rânduri întregi de E-uri. Am obosit să mai contabilizăm numărul lor. În mare parte nu ne spun nimic. Știm, în mare, că nu sunt ok să le întâlnim în mâncare. Însă, la fel de bine știm că unele dintre E-uri sunt acceptate și nu ne fac rău.

Pentru a lămuri cât mai mult această problemă a aditivilor alimentari, Comisia Europeană a adoptat 2 acte legislative cu scopul de a aduce mai multă singuranță și transparență în ceea ce privește utilizarea aditivilor în alimente. Acestea vor intra în vigoare din anul 2013. Lista aditivilor din produsele alimentare este disponibilă într-o bază de date online, şi va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.

Potrivit celor 2 acte, unele alimente vor avea foarte puțini aditivi, în timp la altele aceștia vor lipsi cu desăvârșire. Din ultima categorie fac parte unul, compotul, iaurtul natura, pâinea simplă, mierea și apa. Un număr mare de aditivi sunt autorizați la alimente cu grad înalt de prelucrare precum dulciurile, snacks-urile, sosurile şi băuturile aromatizate.

Aditivii alimentari sunt substanţe care se adaugă la alimente dintr-o varietate de motive tehnice, precum conservarea, stabilizarea, colorarea, îndulcirea.

Vezi lista completă a aditivilor AICI

Adaugă comentariul tău