Atenție la bacterii! Antibioticele nu mai dau rezultate în tratarea infecțiilor

Numărul bolnavilor care suferă de infecţii aproape imposibil de tratat se află în creştere în Europa. Experţii avertizează că lumea se îndreaptă către „scenariul de neconceput al infecţiilor netratabile”, din cauza dezvoltării super-bacteriilor rezistente la toate antibioticele, dar şi a interesului diminuat de a dezvolta noi medicamente pentru a le combate mai scrie publicaţia britanică.

Reprezentanţii Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au declarat joi că, în unele ţări, până la 50% din cazurile de diseminare în sânge (sepsis) sunt cauzate de bacteria Klebsiella pneumoniae – care a devenit rezistentă la carbapeneme, cea mai puternică clasă de antibiotice.

În Marea Britanie au fost identificaţi 70 de pacienţi care purtau o bacterie ce conţinea NDM-1, o enzimă care distruge carbanepenemele. Alte studii au arătat că mai mult de 80% din călătorii care se întorceau din India către Europa purtau în intestin gena pentru producerea enzimei NDM-1.

De asemenea, anul trecut s-a înregistrat o creştere a cazurilor de infectări cu tulpini E. coli rezistente la antibiotice. În Italia şi Spania, între 20 şi 50% din infecţiile cu E. coli erau rezistente la fluorochinolone, unele dintre cele mai importante antibiotice utilizate la combaterea acestora.

Descoperirea unor noi medicamente pentru combaterea super-bacteriilor rezistente s-a dovedit a fi din ce în ce mai dificilă şi costisitoare. Din această cauză Comisia Europeană a lansat joi un plan de impulsionare a cercetării pentru descoperirea de noi tratamente.

Aproximativ 25.000 de oameni mor în fiecare an în Uniunea Europeană din cauza infecţiilor bacteriene rezistente la antibiotice. Ţările cu cele mai ridicate rate ale infecţiilor rezistente la antibiotice sunt Grecia, Cipru, Italia, Ungaria şi Bulgaria.

 

Adaugă comentariul tău