Atenție la animalul de casă al copilului! Evitați țestoasele

Micile țestoase au îmbolnăvit oamenii de zeci de ani. În SUA vânzarea broaștelor țestoase cu carapacea mai mică de 10 cm este interzisă de către Administrația Medicamentelor și Alimentelor încă din 1975, cu toate acestea ele fiind vândute în continuare în majoritatea magazinelor.

Unul dintre pericolele răspândite de acestea este salmonella. Focarele de boală, care sunt foarte frecvente în SUA, incriminează contactul cu țestoasele mici care rămâne o sursă importantă de transmitere a infecției cu salmonella la  oameni, în special la cei din grupurile de risc crescut: copii mai mici de 5 ani, vârstnicii, femeile însărcinate și persoanele imuno-compromise.

Broaștele țestoase mici sunt un risc pentru copii mici deoarece sunt considerate în mod greșit  animale de casă sigure , sunt ușor de băgat în gură, și pot fi folosite drept jucării. Deși cei mai expuși la a dezvolta o afecțiune mai gravă sunt copiii, oricine vine în contact cu acestea sau cu mediul lor  se poate îmbolnăvi.

Broaștele și salmonella

Infecția cu salmonella este cea mai frecventă cauză de gastro-enterocolită acută  cu febră, diaree, crampe abdominale si vărsături. Perioada de incubație a bolii este de 12-72 de ore și durata bolii este  în mod obișnuit de 4-7 zile. Majoritatea infecțiilor cu acest germene  nu necesită alt  tratament în afară de re-hidratarea orală  sau intravenoasă. Medicamentele antibiotice nu sunt folosite decât în cazurile în care se suspectează o boală invazivă( scaune cu sânge ).

Manifestări mai grave care pot rezulta din infecția cu Salmonella sunt sepsisul, afectarea articulațiilor, meningita, care pot conduce chiar la moarte în cazul persoanelor cu imunitatea scăzută.

Pentru a preveni infecția cu această bacterie pacienții trebuie educați cu privire la riscul reprezentat de animalele de casă de tip broscuțe țestoase sau alte reptile mici, interzicerea acestora în preajma copiilor mai mici de 5 ani, spălatul riguros pe mâini după contactul cu animalele , toaletarea și îngrijirea  habitatului lor în afara casei (nu în bucătărie sau cadă).

Adaugă comentariul tău