Aproape un sfert de milion de diabetici sunt la tratament cu insulină

Aproximativ 800.000 de persoane suferă de diabet, în România, dintre care circa 200.000 sunt pacienţi aflaţi în tratament cu insulină, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Gabriela Roman, preşedintele Societăţii pentru Studiul Obezităţii şi vicepreşedintele Societăţii de Diabet şi Boli de Nutriţie.

Gabriela Roman s-a referit la iniţiativa Sanofi privind lansarea Facultăţii de Excelenţă în Insulino-Terapie (FITS), un program complex de cursuri de educaţie şi perfecţionare adresat atât personalului medical, cât şi pacienţilor cu diabet.
Persoanele cu diabet zaharat tip I se tratează întotdeauna cu insulină, iar cele cu diabet zaharat tip 2 beneficiază într-un procentaj de 20-30% de acelaşi tratament. Insulino-terapia este cea mai complexă formă de tratament din medicină. O bună insulino-terapie presupune o echipă foarte bine pregătită, care are în centrul ei chiar persoane cu diabet zaharat. Din echipă mai fac parte medicul specialist, care este coordonatorul tuturor acţiunilor, asistentele medicale educatoare, psihologul, precum şi familia persoanei tratate. Realitatea ne arată că, din cauza complexităţii sale, insulino-terapia nu se face întotdeauna în mod corespunzător
Prof. dr. Nicolae Hâncu a arătat că foarte multe persoane au diabet şi nu ştiu acest lucru. De aceea este necesar ca acestea să-şi facă anual analizele şi a recomandat în special analiza hemoglobina glicată, care poate confirma diagnosticul indiferent dacă cel care doreşte să o facă a mâncat sau nu.
Cei care au glicemia a jeun (pe nemâncate)  peste 126 mg/dl se află într-un stadiu de pre-diabet ca și cei care au glicemia postprandială (la 2 ore după masă) peste 200 mg/dl.

Persoanele aflate la risc de a dezvolta diabet( cum sunt cele cu hipertensiune, cu trigliceride crescute, care sunt obeze şi care trăiesc într-un mediu stresant sau consumă alcool, dulciuri) trebuie să-şi modifice stilul de viaţă prin efectuarea a cel puțin 30 de minute de mişcare pe zi.

Pentru confortul pacienților este necesară o educaţie structurată care începe cu explicaţia a ceea ce înseamnă diabetul, cum se poate preveni, cum se utilizează dispozitivele de administrare a insulinei pentru a asigura o bună calitate a vieţii.
Educaţia terapeutică nu este susţinută financiar în ţara noastră aşa cum se întâmplă în alte state.

O problemă des întâlnită la majoritatea pacienţilor este reticenţa de a trece la tratamentul bazat pe insulină. Însă prin amânarea insulino-terapiei pacientul se expune riscului de a dezvolta complicaţii grave.

Un alt obiectiv al FITS este să-i ajute pe pacienţi să înţeleagă oportunitatea insulino-terapiei în prevenirea complicaţiilor diabetului, mai ales atunci când tratamentele medicamentoase disponibile nu le mai asigură un control glicemic adecvat.

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău