Aproape jumătate dintre români sunt supraponderali, iar 4% sunt subponderali

Aproape jumătate dintre români – 46% – sunt supraponderali, iar 4% sunt subponderali, relevă un studiu realizat de ISRA Center. Majoritatea românilor (64%) şi-au menţinut greutatea constantă în ultimul an, în vreme ce 11% au slăbit, iar 23% s-au îngrăşat, relevă cercetarea, citată de Agerpres. Potrivit acesteia, o tendinţă mai crescută de îngrăşare se observă la persoanele cu educaţie scăzută şi la cele căsătorite.

Evaluarea greutăţii în funcţie de indicele de masă corporală arată că jumătate dintre locuitorii din mediul urban au o greutate normală, în timp ce o treime sunt supraponderali, iar 1 din 8 suferă de obezitate. Comparând acest indicator cu autoevalaurea greutăţii, se poate observa că dintre cei care consideră că au o greutate normală, o treime sunt, de fapt, supraponderali, arată cercetarea.

În acelaşi timp, dintre cei care cred că au ”câteva kilograme în plus”, jumătate sunt supraponderali, iar o treime suferă de obezitate. Aproape jumătate dintre români menţionează consumul de fructe şi legume ca fiind în topul aspectelor care contribuie la o alimentaţie sănătoasă şi aproape o treime consideră că mâncarea gătită este baza unei alimentaţii sănătoase.

În schimb, doar 14% dintre persoanele intervievate consideră că eliminarea sau reducerea excesului de zahăr, sare, condimente se află în topul aspectelor care ţin de o alimentaţie sănătoasă. Respectarea meselor zilnice şi alimentaţia variată sunt aspecte apreciate ca fiind importante pentru o alimentaţie sănătoasă doar de 27%, respectiv 14% dintre români, indică studiul ISRA Center.

În ceea ce priveşte mesele zilnice, cercetarea relevă că masa de seară este pentru cei mai mulţi dintre români masa care nu lipseşte zilnic, 85% dintre intervievaţi răspunzând că iau cina de fiecare dată. În acelaşi timp, un procent important sare peste micul dejun, doar 58% dintre persoanele intervievate mâncând dimineaţa.

Frecvenţa cu care este luat micul dejun creşte odată cu vârsta şi scade odată cu creşterea nivelului educaţiei şi a venitului.  Fumatul este un alt factor care influenţează obişnuinţa de a lua micul dejun, fumătorii obişnuind într-o măsură mai redusă (doar 45%) să ia micul dejun decât nefumătorii (67%). Un procent 78% dintre românii din mediul urban iau prânzul zilnic, procent care creşte în rândul persoanelor cu educaţie primară (89%).

Ciorba/supa, produsele lactate, cartofii prăjiţi/piure şi salatele sunt alimentele care nu lipsesc din meniul săptămânal al românilor. Persoanele în vârstă (50-65 de ani) obişnuiesc să consume mai mult ciorbe şi mai puţin salate. Consumul de ciorbă scade odată cu creşterea nivelului de educaţie, în schimb creşte consumul de salate şi grătar. Mai mult de jumătate din medicii de familie consideră că alimentaţia românilor este departe de a fi una sănătoasă şi corectă. Astfel, alimentele care le afectează cel mai mult starea de sănătate sunt mâncărurile grase şi cele de tip fast-food.

Conform studiului, peste 90% dintre medicii de familie apreciază că românii nu iau masa regulat, consumă multe grăsimi şi mâncăruri grele, consumă multă sare şi mult zahăr, iar masa de seară este cea principală. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 521 respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbană (oraşe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 şi 65 de ani.

Adaugă comentariul tău