Aparatele dentare, calea către dinţi sănătoşi

Pentru mulţi dintre copii, montarea unui aparat dentar care să le rezolve problemele ortodontice este o propunere greu sau chiar imposibil de acceptat. Ei nu ştiu că aceasta este cea mai frecventă metodă de prevenire a apariţiei, pe viitor, a diferitelor afecţiuni ale danturii.

Deşi mulţi consideră că tratarea problemelor dentare apărute la vârsta maturităţii este imposibilă, ar trebui să ştie că nu este deloc aşa. Aparatele dentare sunt utile nu numai pentru copii, ci şi pentru adulţi, în cazul cărora au şi alt rol decât cel de a îndrepta dinţii pentru un scop pur estetic.

La adulţi, aparatele ortodontice sunt indicate şi necesare înaintea aplicării unei proteze sau a implanturilor dentare, spun specialiştii care subliniază că, în prezent, acelaşi principiu biologic ce permite deplasarea dentară poate fi folosit cu succes şi la pacienţii adulţi la care procesele de creştere sunt finalizate. Însă, aşa cum era de aşteptat, durata tratamentului în cazul lor este mai îndelungată, deoarece oasele maxilare nu mai prezintă eleasticitatea pe care au avut-o în copilărie.

„Tratamentele ortodontice la adult sunt indicate în unele cazuri înaintea protezării prin implant sau punte dentară. Uneori, în spaţiile goale rămase în urma extracţiilor dinţii vecini se deplasează, făcând în timp imposibilă inserarea corectă a implanturilor”, explică Radu Craifăleanu, medic dentist specialist în implantologie.

Un aspect pozitiv demn de semnalat este reprezentat de aceea că noile tehnologii au făcut ca aparatele dentare de ultimă generaţie să fie aproape invizibile, astfel că temerile legate de aspect sunt nejustificate. Acum, inconvenientele de ordin estetic pot fi depăşite prin folosirea tehnicilor linguale (care presupun montarea unui aparat pe partea internă a dinţilor), a bracket-urilor fizionomice de ceramică (aparate dentare fixe carea au culoarea dinţilor) sau a celor din safir (bracket-urile transparente). În unele situaţii, pentru aliniere sunt folosite şi gutiere.

Pericolul dinţilor strâmbi

Pe lângă posibilitatea corectării înghesuirii şi a poziţiilor dentare incorecte, tratamentul ortodontic asigură şi prelungirea sănătăţii dentare. Problemele care pot apărea din cauza dinţilor strâmbi sau înghesuiţi sunt:

  • Risc crescut de apariţie a cariilor şi depunerilor de tartru
  • Dezvolatarea afecţiunilor articulaţiei temporo-mandibulare (articulaţia cu ajutorul căreia deschidem şi închidem gura), din cauza ocluziei incorecte (călcătura incorectă a dinţilor).

De aceea se recomandă ca, indiferent că aveţi sau nu nevoie de aparat dentar, să faceţi o vizită medicului stomatolog măcar o data la 6 luni.

Adaugă comentariul tău