Anemia feriprivă – cauze, simptome, tratament

Anemia este cea mai frecventă afecţiune a sângelui, de cele de mai multe ori determinată de o insuficienţă de fier. La persoanele anemice, globulele roşii sunt mai puţin bogate în hemoglobină, un pigment sangvin care conţine fier şi are rolul de a transporta oxigenul de la plămâni către celule şi bioxidul de carbon de la celule către plămâni.

S-ar putea crede că o persoană anemică este palidă, dar anemia uşoară nu determină o modificare a culorii pielii.

 

Anemia feripirivă este declanşată de regulă de nevoia crescută de hemoglobină, apărută ca urmare a creşterii rapide la pubertate sau a pierderii de sânge. Fără suficient fier, corpul nu poate produce suficientă hemoglobină. Femeile pierd fier în timpul menstruaţiei, deci ele au nevoie de mai multe alimente bogate în fier decât bărbaţii.

Vindecarea anemiei feriprive este posibilă prin modificarea dietei.

 

Simptomele anemiei

Orice anemie care duce la o lipsă semnificativă de hemoglobină poate produce extenuare, apatie şi dureri de cap. Dacă ea este foarte gravă, activităţile fizice desfăşurate pot provoca ameţeli, pierderea suflului, dureri în piept (angină) şi palpitaţii. Anemia feriprivă poate face limba şi colţurile gurii dureroase , unghiile subţiri şi casante şi, în cazuri serioase, tenul palid.

 

Cum prevenim anemia

Riscul de anemie feriprivă este relativ mai mic dacă vă bucuraţi de sănătate şi vă hrăniţi variat. Dar dacă pierdeţi mult sânge – din cauza unor menstre abundente şi prelungite, a unor hemoroizi netratatţi sau a unei sângerări digestive etc. – aveţi nevoie de o dietă bogată în fier.

 

Ce e de făcut:

 • Includeţi în alimentaţie ficat, carne roşie slabă,  peşte, gălbenuş, fructe uscate, produse pe bază de soia şi melasă.
 • Mâncaţi multă ceapă , usturoi, fasole, mazăre, nuci, seminţe, vegetale cu frunze verzi şi verdeţuri proaspete (creson, pătrujel, arpagic, urzici, coriandru şi păpădie).
 •  Consumaţi alimente bogate în vitamina C, care stimulează absorbţia fierului. Beţi, de exemplu, un pahar cu suc de portocale la masă.
 • Cerealele integrale sunt o bogată sursă de fier, dar conţin şi fitaţi care împiedică absorbţia fierului, deci nu asociaţi la aceeaşi masă cereale integrale cu alete alimente bogate în fier.
 • Limitaţi consumul de spanac şi rubarbă – acidul oxalic pe care îl conţin acestea reduce de asemenea absorbţia fierului.
 • Mâncaţi alimente ce conţin cupru (brânză, gălbenuş, fructe de mare, fiat, cereale integrale, legume verzi, caise, cireşe şi smochine), care contribuie la absorbţia fierului.
 • Evitaţi ceaiul, cafeaua, cacaua, cola şi vinul în timpul meselor, deoarece taninul pe care îl conţin aceasta reduce absorbţia fierului.

 

Dacă sunteţi însărcinată

Sarcina poate aduce cu sine atât anemie feriprivă, cât şi anemie megaloblastică. Preveniţi-le mâncând alimente bogate în vitaminele A, B6, C şi E, acid folic, acid pantotenic, flavonoide, fier, mangan, zinc şi acizi graşi esenţiali. Luaţi suplimente recomandate de medic.

 

Tratamentul anemiei

Este posibil ca medicul să vă prescrie suplimente de fier, care trebuie luate numai sub supraveghere medicală; fierul în exces este periculos. Următoarele măsuri pot fi se ajutor în cazul anemiei feriprive:

 • Puteţi lua suplimente de varec – o algă bogată în minerale – care poate stimula absorbţia fierului
 • Luaţi zilnic remediul homeopatic pe bază de fier
 • Încercaţi ceaiuri sau tincturi pe bază de ştevie (conţine fier)şi de păpădie sau brusture, care pot contribui la absorbţia fierului.
 • Dacă vă simţiţi obosit, beţi un ceai sau folosiţi tinctură făcută din ovăz sălbatic sau din lemn dulce.

 

Când să mergeţi la medic

 • Când există suspiciunea de anemie
 • Pentru controale medicale periodice dacă urmaţi un tratament
 • Respiraţi greu

Adaugă comentariul tău