Analize recomandate pentru primul trimestru de sarcină

Sarcina este unul dintre cele mai frumoase momente din viaţa unei femei. Gândul că vei deveni mamă îţi aduce fericire, emoţii, dar şi de nevoia de a găsi răspunsuri…

Este important pentru viitoarea mamică  să se prezinte la medicul de familie sau la medicul specialist obstetrician cât mai repede cu putinţă după aflarea veştii că este însărcinată,  sau  când are bănuiala că ar putea fi însărcinată. Atunci are loc ceea ce se numeşte “prima consultaţie prenatală” care are o importanţă deosebită şi ajută medicul prin anamneză şi investigaţii suplimentare se încadreze gravida, acolo unde este cazul, într-o categorie de sarcină cu risc.

Deşi sarcina şi naşterea sunt stări fiziologice, ele reprezintă o “aventură a naturii” ( P. Sârbu). Conform celor mai actuale ghiduri medicale, în practică există anumite investigaţii care ar trebui efectuate în funcţie de vârsta  de gestaţie pe parcursul întregii sarcini, şi care ajută astfel la depistarea şi tratarea precoce a unor afecţiuni, care netratate pot afecta sănătatea mamei şi a bebeluşului.

Primul trimestru de sarcină ( săptămanile 1-14 de sarcină) este foarte important atât pentru mamă, cât şi pentru produsul de concepţie, din punct de vedere al sănătăţii fizice şi psihice, şi cuprinde ceea ce aminteam mai sus ca fiind prima consultaţie prenatală.

Din momentul în care sarcina a fost confirmată ( fizic, biochimic, ecografic), în cadrul primei consultaţii se va realiza din partea medicului de specialitate o anamneză completă a pacientei, princ are se vor evidenţia aspectele fiziologice şi patologice, se va preciza terenul biologic pe care survine sarcina şi vor fi determinaţi factorii de risc. Tot atunci se vor efectua şi  examenul clinic general şi obstetrical şi unele explorări paraclinice şi de laborator.

Primele investigaţii vor cuprinde:

 • HLG
 • Grupa sangvină + Rh pentru ambii parteneri
 • Glicemie
 • Transaminaze – evaluează funcţia hepatică
 • Acid uric, uree, creatinină – evalueaza funcţia renală
 • Coagulograma
 • Serologie pentru sifilis ( RBW, VDRL, TPHA) – investigaţia se reia de preferat între 28-32 de săptămâni de sarcină
 • Teste pentru depistarea infecţiei HIV-SIDA, AgHBs, AgVHC
 • Sumar de urină – dacă prezinta modificări se indică efectuarea uroculturii cu antibiogramă
 • Examen de secreţie vaginală ( bacteriologic, fungic, parazitologic)
 • Citologie Babeş-Papanicolau
 • Ecografie – după aceasta primă ecografie care confirmă existenta intrauterină a sarcinii, se efectuează, la 12 săptămâni de sarcină, o ecografie ce se coreleaza cu dublu test (HCG şi Estriol) şi care, împreună calculează un risc pentru Sindromul Down ( trisomia 21).

În mod suplimentar ( în caz de antecedente de avort spontan, naştere prematură, moartea fătului in utero, malformaţii congenitale) medicul poate indica o serie de teste care depistează prezenţa unei infecţii active cu : virusul rubeolei, citomegalovirus, toxoplasma, herpes virus…toate acestea constituind complexul TORCH, dar şi investigaţii pentru culturile  chlamydia, ureaplasma, mycoplasma.

Realizând astfel profilaxia malformaţiilor de tub neural ( spina bifida, anencefalie) medicul va indica viitoarei mămici acid folic 5 mg (1-2cp/zi) în primele 14 săptămani de sarcină. De altfel, dacă oricare dintre investigaţiile de mai sus indică o anumită problem, se va realiza tratament de specialitate în interes matern şi fetal.

După prima consultaţie din timpul sarcinii, gravida va reveni la medic lunar, în primele 2 trimestre de sarcină, şi bilunar în ultimul trimestru. La fiecare dintre vizite, o importantă  deosebită o au cântărirea pacientei şi masurarea tensiunii arteriale, precum şi măsurarea fundului uterin şi a circumferinţei abdominale.

Autor: Dr. Cristina Constantinescu, obstetrică-ginecologie

 

 

Cuvinte cheie: , ,

2 comentarii

 • elena spune:

  Buna ziua.
  Abia am aflat ca sunt insarcinata , am fost la dr ginecolog, si am avut surpriza sa mai aflu si ca primul set de analize ma duce la aproape 3.000 lei. Asa sa fie ? Nu am probleme de sanatate sau in familie.

  multumes

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 • rodika spune:

  nu este asa, costa 250 ron sedinta la medic + 500 ron analizele

  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.7_1111]
  Rating: 0 (from 0 votes)

Adaugă comentariul tău