Alergiile care previn cancerul

Este bine știut că alergiile sunt  reacții nefireşti, anormale ale sistemului imunitar al unui organism la anumite antigene. Chiar dacă ele sunt considerate mai mult o pacoste pentru cei bolnavi, recent, s-a demonstrat că alergiile pot fi şi o binecuvântare. Cercetătorii danezi au arătat că persoanele cu alergii comune cum ar fi febra fânului, astm şi eczeme au un risc scăzut la unele tipuri de cancer.

În același timp, într-un studiu publicat zilele trecute în revista BMJ  oamenii de ştiinţă au dovedit că între  alergiile de contact provocate de metale, vopsele de păr sau alte substanţe chimice, care irită tegumentul, şi anumite forme de cancer există o anumită relaţie directă.

În urma monitorizării subiecţilor pe termen lung – aproape 17.000 de adulţi au fost testaţi între 1984 şi 2008 – oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele cu alergii cutanate de contact au avut rate mai mici de cancer la sân şi de cancer de piele. De asemenea, ei au mai observat că la femeile cu alergii de contact există o rată mică a tumorilor cerebrale. În plus, s-a constat că există şi o asociere pozitivă între alergia de contact şi cancerul vezicii urinare.

În concluzie, astfel de asociaţii inverse sprijină ipoteza imuno-activării (de exemplu, persoanele cu alergie sunt mai puţin susceptibile de a face cancer din cauza unui sistem imunitar declanşat), în timp ce asocierea pozitivă cu cancer de vezică urinară ar putea fi din cauza acumulărilor de metaboliţi chimici în vezica urinară.

O altă explicaţie a fost oferită jurnaliştilor de la publicaţiei New York Times de dr. Clifford Bassett, alergolog şi membru al Colegiului American de alergii, astm bronşic şi Imunologie din New York, care a spus că „alergiile cutanate produc limfocite T care distrug celulele canceroase, iar orice efect protector poate fi cauzat de sistemul imunitar care este activat”.

Dr. Cornelia Dogaru, boli infecțioase

Adaugă comentariul tău