Alcoolul protejează femeile de osteoporoză

Consumul moderat de alcool ca parte a unui stil de viață sănătos ar putea ajuta la menținerea sănătății oaselor la femeile aflate la menopauză și le protejează de osteoporoză ,conform unui articol publicat în Menopause. Studii anterioare arătau o legătură între consumul moderat de alcool și o densitate osoasă mai mare.

În studiu au fost incluse  40 de femei sănătoase, mai tinere de 65 de ani, care consumau în mod regulat mici cantități de alcool. Acestora li s-a măsurat densitatea mineral osoasă folosind DEXA  și li s-a recoltat sânge pentru a măsura turn-overul osos, proces prin care osul este distrus pentru a fi înlocuit cu altul nou. În cazul osteoporozei mai mult os se pierde decât este produs, acest lucru datorându-se scăderii nivelului de estrogen la femeile aflate la menopauză.

Concluziile au fost că consumul de alcool a scăzut turn-over-ul osos , chiar în prima zi după consumul de alcool în cantități mici și acest lucru este benefic femeilor aflate la menopauză pentru că protejează structura osului.

Asociat unui stil de viață sănătos care să includă efort fizic și dietă adecvată, consumul  moderat de alcool (10 gr alcool pur/zi) ajută la prevenirea osteoporozei , dar specialiștii vor  mai efectua studii pentru a oferi date cât mai exacte.

 

Cuvinte cheie: , ,

Adaugă comentariul tău