Alcoolul dăunează grav femeilor

Femeile nu trebuie să bea mai mult de o porție de alcool pe zi, concluzionează o meta-analiză a 113 studii privind  legătura  dintre băutură și cancerul de sân, apărută în revista Alcohol and Alcoholism.  Definiția unei doze de alcool este de mai puțin de 12,5g de etanol /zi sau o băutura pe zi .

O creștere cu 4% a riscului de a dezvolta cancer de sân se înregistrează la aportul a mai mult de 1 băutură alcoolică pe zi, scriu autorii studiului de la Centre of Alcohol Research de la  Universitatea Heidelberg din Germania. Nici chiar consumul ușor de băuturi alcoolice nu este sigur. Între 1% și 2 % din totalul cancerelor de sân sunt atribuite consumului ușor de alcool, după cum estimează autorii cercetării.

Exista o asociere modestă, dar semnificativă statistic, între consumul de băuturi alcoolice ușoare și cancerul de sân. Consumul de alcool în cantități mari, mai mult de 3 băuturi/zi, este asociat cu o creștere cu 50% a riscului de a dezvolta cancer la femeile consumatoare față de femeile care nu consumă deloc.

Pentru femeile care au deja un factor de risc pentru prezenta cancerului de sân, autorii sunt mai fermi menționând că aceste persoane ar trebui să evite consumul de alcool sau să consume doar ocazional. Principalii factori de risc incriminați în apariția cancerului de sân sunt: vârsta, istoricul familial, numărul de copii, factori legați de menopauza, contraceptivele orale, tratamentul de substituție hormonală.

Nu exista însă date sigure care să arate exact care este cantitatea de alcool de la care se produce creșterea riscului  și care sunt mecanismele implicate în  această maladie. Alcoolul crește nivelul estrogenilor care au  efect  carcinogenetic  la nivelul țesutului glandei mamare. Ar putea fi implicată și acetaldehida care rezultă din metabolizarea etanolului.

Trebuie evaluat și efectul sinergic(cumulativ) al alcoolului cu alți carcinogeni pentru că în unele țări și populații, consumul de alcool este frecvent, iar autorul îi sfătuiește pe pacienți să-și limiteze consumul de alcool la cel mult 2- 3  pahare de vin pe săptămână.

Adaugă comentariul tău