Ajutor pentru victimele atacurilor cerebrale

Victimele atacurilor cerebrale care nu-şi mai pot mişca anumite membre, pot beneficia de ajutorul unui exoschelet ce poate fi controlat cu puterea gândului pentru a-şi folosi membrele respective, conform unui proiect derulat la Rice University, în SUA.

Acest nou exoschelet robotizat este purtat de pacienţi şi controlat cu ajutorul unei căşti non-invazive dotată cu senzori de tipul celor folosiţi pentru electroencefalografie (EEG).

Atunci când pacienţii se gândesc, spre exemplu, să-şi mişte mâna stângă înainte şi spre dreapta, un calculator conectat la sistemul EEG interceptează aceste unde cerebrale iar exoscheletul execută mişcarea solicitată.

Pentru ca acest exoschelet să funcţioneze corespunzător, el trebuie ca în prealabil să fie ‘antrenat’ de o persoană sănătoasă, pentru a putea învăţa care sunt undele cerebrale asociate fiecărei mişcări a membrelor. Odată ce această etapă se încheie, exoscheletul va fi testat pe pacienţi care nu şi-au pierdut complet controlul membrelor. După un timp, el va putea fi folosit şi de pacienţii care nu-şi pot mişca absolut deloc membrele.

Adaugă comentariul tău